Dide, audiență la Iohannis. Mutare de ultimă oră

Cristian Dide
Cristian Dide

Asociația „Evoluție în Instituție”, alături de asociația „Alianța pentru Combaterea Abuzurilor”, solicită public președintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificările aduse legii 218/2002. Cristian-Mihai Dide este președintele organizației „Evoluție în Instituție”.

„Vorbim despre formulări ambigue, care fac ca legea să nu fie clară și predictibilă, încălcând principiul securității juridice statuat de Art.1 aln. 5 din Constituția României. Mai mult decât atât, să ofere posibilitatea forțelor de ordine să comită abuzuri în serviciu extrem de ușor – să nu uităm că, de altfel, se și lucrează la dezincriminarea acestei infracțiuni. Aplicarea legii de către forțele de ordine nu trebuie să încalce libertăți fundamentale ale omului”, se precizează într-un comunicat transmis de „Evoluție în Instituție”.

În comunicat sunt prezentate o parte dintre modificările considerate interpretabile:

Art. 32 aln.2
(1) Poliţistul are dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei, în situaţia în care aceasta desfăşoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în faţa unei autorităţi sau instituţii publice;

Art. 32 aln.4
(1) Poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei, atunci când:
b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;
d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Cu toții ne dorim polițiști profesioniști și respectabili, dar lucrul acesta nu se obține cu forța. Dacă Poliția Română dorește să primească respect din partea cetățenilor o sfătuim să investească în pregătirea agenților și mai ales în depolitizarea structurilor acesteia. Nu considerăm că "mituirea" agenților de poliție cu reglementări legislative, care să le permită să scape de răspundere deoarece primesc și execută ordine politice, reprezintă un principiu democratic”, se precizează în comunicat.

„Toate aceste libertăți ale forțelor de ordine vor avea ca rezultat intimidarea oricăror forme de protest, lucru de o gravitate maximă într-o democrație”, se mai precizează în comunicatul „Evoluției în Instituție”, adăugându-se: „totodată solicităm cetățenilor interesați să trimită și ei o solicitare către Administrația Prezidențială prin care să solicite întoarcerea legii în Parlament. Solicitarea se face online pe siteul http://www.presidency.ro/ro/presedinte/scrie-i-presedintelui”.

Audiență la Iohannis

Dide anunță că vineri, 4 ianuarie, va fi organizată o conferință de presă în fața Palatului Cotroceni „pentru a prezenta în detaliu problemele apărute, după care depunem o solicitare pentru a obține o audiență la Președintele Klaus Iohannis”.

VEZI ȘI: EXCLUSIV Florin Bădiță, premiu pentru România: Am încercat să nu mai permitem persoanelor corupte să-și bată joc de țară!

VEZI ȘI: Protestatarul Dide, mesaj despre fetița jandarmeriței care a murit



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel