EXCLUSIV  Florin Bădiță, premiu pentru România: Am încercat să nu mai permitem persoanelor corupte să-și bată joc de țară!

Florin Bădiță
Florin Bădiță

Florin Bădiță, unul dintre oamenii de la "Corupția Ucide”, a intrat în cursa pentru câștigarea titlului de "Personalitatea europeană a anului", acordat de Euronews.

Pe site-ul unde se desfăşoară votul, tânărul este descris astfel: "Românul Florin Bădiţă a fondat Corupţia ucide, un grup civic care luptă împotriva corupţiei, în urma incendiului din 2015 la clubul de noapte Colectiv, în care au murit 64 de persoane. Campania tânărului în vârstă de 29 de ani a ajutat să pună capăt la decriminalizarea cazurilor de corupţie din România, cu daune totale de mai puţin de 45.000 de euro şi a descoperit mai multe cazuri de fraudă. În acest an, el a fost numit în lista Forbes 30 Under 30 Europe, Law and Policy".

După această nominalizare, Florin Bădiță a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News.


Ce reprezintă această nominalizare pentru tine?

Florin Bădiță: Mi se pare că reprezintă o recunoaștere a eforturilor pe care noi toți le-am făcut în ultimii ani în ceea ce privește lupta pentru o societate civică mai dezvoltată. Prin lupta noastră am încercat să nu mai permitem anumitor persoane corupte să-și bată joc de țara asta! Am primit un mail prin care mi s-a spus că am fost nominalizat. Îți dai seama că m-am bucurat foarte mult. Rezultatul depinde de cât de multe voturi vom strânge pentru a fi în top trei. După această etapă, un juriu format din specialiști va alege doar o persoană.

Vorbești numai la plural, deși doar tu ești nominalizat.

Florin Bădiță: Da, dar lupta a fost a noastră, această nominalizare este o răsplată pentru eforturile făcute de întreaga echipă Corupția Ucide, precum și pentru eforturile oamenilor care au fost activi și s-au implicat de-a lungul timpului. Mă refer chiar și la alte organizații civice. Suntem ca un 'ecosistem', dacă vrei. Fiecare se descurcă cum poate, dar dacă voi câștiga va fi un premiu pentru România

Recent ai primit un premiu la Londra la "Gala Forbes 30 under 30 Europe 2018". De altfel, vinerea trecută, Grupul pentru Dialog Social a acordat Premiul GDS pe 2017 unui personaj colectiv: mişcarea civică #REZIST, prin reprezentanţii săi din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu, Timişoara etc, iar sâmbătă ai fost băgat în dubă: tu, Angi Șerban, respectiv Alexandru Socol, cei mai cunoscuți membri de la Corupția Ucide. Cum vezi toate aceste lucruri?

Florin Bădiță: Deși am făcut multe progrese pe partea de implicarea civică, încă există o mentalitate comunistă în rândul forțelor de ordine referitor la proteste. Sâmbătă, la Sala Palatului, odată cu desfășurarea Congresului PSD, când ne-au băgat în dubă, jandarmii au făcut un abuz pentru că nu ne-au explicat cu ce am greșit. Ne-au ridicat de pe spațiul public, ne-au sechestrat și ne-au dus la o secție de poliție. A fost abuziv. Într-o democrație, nu ai voie să faci așa ceva! Nu ai voie să abuzezi de puterea ta pentru a înlătura oameni care nu au făcut nimic ilegal! 

Ce sfat ai pentru tinerii care nu sunt interesați de politică, se plâng atunci când lucrurile merg prost, dar nici nu fac nimic pentru a schimba mentalități.

Florin Bădiță: Este ireal să creadă că se va schimba ceva dacă nu se vor implica. De fapt, vor fi schimbări, dar nu dintre cele mai bune. Dacă vor să se întâmple lucrurile pe care le doresc, adică lucruri bune, trebuie să se implice într-un fel sau altul. Tinerii trebuie să meargă la vot pentru că, în caz contrar, dacă politicienii știu că aceștia nu ies la vot, nu vor face programe pentru ei și nici nu se vor interesa de soarta lui. Adică politicienii gândesc așa: de ce să investesc în strategii pentru tineri dacă ei nu prea merg la vot? Din acest motiv, consider că tinerii ar trebui să se implice mai mult. Dacă vor schimbare în bine, măcar unii dintre ei ar trebui să facă un pas spre politică, să se implice în plan civic și să se informeze.

Cu cine se bate Florin Bădiță


Florin Bădiță este nominalizat la categoria "Personalitatea europeană a anului" alături de actriţa Emma Watson, antreprenorul Xavier Niel, omul de afaceri miliardar Mohed Altrad, modelul Edie Campbell, astronomul Michaël Gillon, avocata Marcia Willis Stewart, activistul András Fekete-Gyor şi politiciana Barbara Nowacka.

Timp de două săptămâni, începând din 15 martie, utilizatorii de Internet îşi pot vota favoriţii, iar câştigătorii vor fi premiaţi pe 22 mai, la o ceremonie care va avea loc în Bruxelles.

AICI îl puteți vota pe Florin Bădiță. Faceți click pe link, îl găsiți în secțiunea a doua.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel