Dictatorul Gregorio "Goyo" Alvarez a murit

Generalul Gregorio "Goyo" Alvarez, care a condus Uruguayul între 1981 și 1985 și a fost ultimul dictator instalat la putere după lovitura de stat din 1973, a decedat miercuri la vârsta de 91 de ani, din cauza unei probleme cardiace, au anunțat mass-media locale.

Deținut din 2007 pentru crime împotriva opozanților, el a fost condamnat în 2009 la 25 de ani de închisoare pentru dispariția a 40 de persoane transferate din Argentina în perioada în care el conducea armata.

Provenit dintr-o familie de militari, el a urcat rapid în ierarhia forțelor armate, pentru a deveni general la 45 de ani.

El a fost implicat în pregătirea loviturii de stat în 1973, într-o țară pradă violenței politice și confruntate cu gherila urbană de stânga Tupamaros, din care a făcut parte și Jose Mujica, președinte al Uruguayului între 2010 și 2015.

În calitate de șef al securității, el a fost responsabil de acțiuni împotriva militanților de stânga, marcate de torturi, asasinate și dispariții comise în cadrul "planului Condor", destinat să coordoneze represaliile în dictaturile sud-americane, scrie Agerpres.

Generalul Alvarez va ajunge președinte în septembrie 1981, pentru un mandat marcat de puternice tensiuni în cadrul aparatului militar și de acuzații care-i reproșau că încearcă că submineze negocierile cu politicienii în vederea revenirii la o putere civilă. Această perioadă a fost, de asemenea, marcată de manifestații de stradă ale opoziției.

Generalul Alvarez va prefera mai degrabă să renunțe la funcțiile sale decât să-i predea puterea lui Julio Maria Sanguinetti, șeful partidului Colorado, câștigător al alegerilor din noiembrie 1984 care au marcat revenirea la democrație. El va pleca de la putere la 12 februarie 1985, cu două săptămâni înainte de instalarea la putere a lui Sanguinetti.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel