EXCLUSIV  Diaspora își face datoria față de statul român, dar este ignorată. "Discuţia trebuie să pornească de la situaţia de azi. Suntem mai puţini români..."

 Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Liviu Brătescu, membru al Senatului României, vicepreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, a făcut precizări cu privire la problema cu care se confruntă diaspora în raport cu statul român.

Noi nu facem o favoare românilor din afară. Dacă ne uităm pe statistici pe cifre oficiale vom observa că în ultimii 15 ani au venit din afară, ca urmare a activităților desfășurate de români, am văzut la un moment dat o sumă de 65 de miliarde de euro. Diaspora și-a făcut din plin datoria față de statul român” a precizat Liviu Brătescu, membru al Senatului României, vicepreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni în dezbatere despre migrație.

Suntem conștienți de pericole?

Un pericol este acela de îmbătrânire a populației românești, al doilea pericol este cel al scăderii demografice. Față de anul 2011 dacă ne uităm la cifrele recensământului încheiat nu foarte de mult vedem o scădere a populației cu un milion de locuitori, nu îi mai punem la socoteală și pe românii care au adresă de buletin într-o parte și nu mai locuiesc acolo. Întreaga discuție trebuie să pornească de la conștientizarea situației în care suntem astăzi și anume că suntem mai puțini români și atunci efortul pe care îl face și trebuie să îl facă în continuare statul român cu scutire de taxe, cu scutiri de impozite pentru cei care vin în țară și își deschid o afacere. Trebuie să fie văzute în seria unor demersuri obligatorii pe care le face statul român” a mai precizat Liviu Brătescu.

VEZI ȘI: Cum îi poate aduce acasă statul pe românii din diaspora. Radu Cosma, exemplu de proiect: "Nu le putem vinde povești false"

Schimbarea trebuie să vină de la statul român

„Oricât de multe facilități am face, dacă noi ca stat nu ne schimbăm ca autorități dacă vreți, atitudinea față de cetățeni, nu creăm convingerea celor din afară ca statul român își respectă cetățenii prin modul prin care se raportează la cei care își plătesc în mod legitim taxe și impozite s-ar putea ca oricât de multe facilități vom crea noi în perioada următoare tot să nu vină românii din afară pentru că au o altă dimensiune asupra serviciilor publice, au altă dimensiune a modului în care se raportează statul, autoritățile centrale sau locale, față de cetățeni” a conchis vicepreședintele.

VEZI DEZBATEREA COMPLETĂ AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel