EXCLUSIV  Cum îi poate aduce acasă statul pe românii din diaspora. Radu Cosma, exemplu de proiect: "Nu le putem vinde povești false"

 Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Radu Cosma, director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a explicat ce trebuie să se întâmple ca cei din diaspora să revină în țară.

Ce proiect i-ar atrage pe români acasă?

Nu doar banii sunt soluția, ci o cheltuire eficientă a resurselor astfel încât, știți foarte bine, poți să scoți ștampila din administrație, dar nu o scoți foarte repede din mintea funcționarului. Este vorba și de organizare, nu numărul e foarte important, ci cât de bine suntem organizați.

Vă dau un exemplu de proiect care va avea cu siguranță efect, este vorba de centrele comunitare. E o lege pe care Parlamentul a aprobat-o în acest an și urmează să fie deschise centre comunitare pe care Departamentul pentru Românii de Pretutindeni le va gestiona. Pentru început, ne dorim să fie deschise în primele 10 comunități, astfel încât să cunoaștem exact ce se întâmplă cu proiectele pe care departamentul le finanțează. În acest mod, cetățeanul român va intra în mod direct în dialog cu reprezentanții departamentului de pe plan local și vom putea să le oferim cele mai bune informații” a precizat Radu Cosma, în cadrul evenimentului "Dezbatere despre migrație. Cum acționează autoritățile pentru readucerea românilor acasă?(ediția II)".

Întoarcerea acasă este un proces foarte complex

Este foarte greu să îi explici, ”Întoarce-te acasă”, pentru că în România, de exemplu, se câștigă mult mai bine și nu mai e România din anii '90. Este o decizie personală,  78% dintre români, în 2017, nu vor să se întoarcă în România, vor să rămână acolo. De ce? Depinde de la caz la caz. Respectul pe care autoritățile trebuie să îl acorde cetățeanului, de la frontieră, de la vamă, de la ANAF, de la autoritățile care se ocupă cu controlul activităților comerciale, de la profesorul care îl primește pe elevul școlit în altă parte, toate acestea se constituie un buchet de bune practici. Dacă nu le vom adopta, nu vom putea să oferim încrederea cetățenilor să se întoarcă acasă. Nu le putem vinde povești false” a mai precizat Radu Cosma în dezbaterea despre migrație.

VEZI DEZBATEREA COMPLETĂ AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel