Desființare Secția Specială. Barna, avertisment către PNL: Mesaj echivoc

Darius Muresan / 30 noi 2019 / 16:14 Salveaza PDF Comentarii

Dan Barna, liderul USR, a declarat, sâmbătă, că mesajul PNL referitor la desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și abrogarea recursului compensatoriu, a fost „echivoc" și că sunt „puncte explicit menționate în acordul politic" pe care așteaptă ca premierul să le onoreze.

„Am văzut mesajul, cumva echivoc, venit dinspre PNL, am reiterat acest punct, sunt două puncte explicit menționate în acordul politic ( desființarea SIIJ și recursul compensatoriu - n.r) semnat cu premierul Orban în momentul susținerii pentru învestirea Guvernului, și ne așteptăm să se facă pași reali pentru rezolvarea acestor probleme", a spus Dan Barna, la finalul ședinței Comitetului Politic al USR.

Chestionat în legătură cu acțiunile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care a invocat doar acordul politic cu ALDE, ce prevede că desființarea SIIJ nu se va realiza prin asumarea răspunderii sau OUG, acesta spus că: „rămâne o cale parlamentară și în egală măsură, în acordul nostru politic, acelea sunt priotități pe care aștept ca premierul să le onoreze".

El a întărit că pentru USR nu contează, atât de mult, calea prin care se va desființa SIIJ, ci obiectivul în sine, tocmai de aceea, partidul nu a condiționat acest aspect.

 

USR insistă pentru desființarea Secției Speciale

 

„Nu am insistat și asta și în momentul semnării, nu am condiționat, sunt trei modalități, parlamentară, asumare de răspundere și OUG, premierul a anunțat că are, la un moment dat, în vedere, o asumare de răspundere pe mai multe subiecte, ar putea să fie și acestea, dar sunt elemente care sunt în acordul politic. I-am pus în vedere că așteptăm rezultate în această direcție, a spus că are în vedere, nu am condiționat calea, printr-un instrument sau altul. Pentru noi sunt obiective care trebuie realizate, nu e atât de important mecanismul", a explicat Barna, potrivit Mediafax.

Liderul USR a spus că în discuția de vineri cu premierul, s-a discutat și subiectul pensiilor speciale, însă doar marginal.

„În subiectul pensiilor speciale, a fost atins doar marginal în discuția de ieri, vom reveni asupra lui. Subiectul este în zona unei impozitări, unor plafonări, acolo unde legislația permite, noi am solicitat eliminarea acelor categorii de pensii speciale care nu au nicio justificare. Nu vor putea fi eliminate pensiile speciale în zona magistraților, în zona armatei, militară, pentru că acolo avem și hotărâri de Curte Constituțională. La parlamentari, se poate elimina, categoric", a mai zis Dan Barna.

Cătălin Predoiu a declarat că abrogarea imediată a recursului compensatoriu, fără analiză, ar putea duce la „efecte colaterale mai severe decât cele din prezent". Ministrul a anunțat 3 planuri ce vor fi atinse înainte de a fi abrogat recursul, astfel încât să nu fie pusă în pericol populația.

Varujan Vosganian a declarat, vineri, la Iași, într-o conferință de presă, că îi previne pe cei care doresc să desfiinţeze Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie pe alte căi decât cea a unei dezbateri în Parlament că nu vor avea în ALDE un partener.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29