Descoperirea care arată cu ce scop folosesc clipitul broaștele femele

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Oamenii de ştiinţă din China au descoperit că obiceiul de a clipi, despre care anterior se credea că este un semnal social observat în principal la anumite primate, în special la oameni, dar şi la animalele de companie ale acestora, se referă şi la broaştele femele. Acestea utilizează clipitul ochilor cu scopul a comunica cu masculii, transmite Xinhua.

Studiul realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Anhui Normal, China, a fost publicat în revista Current Biology. Conform echipei de cercetare, femelele de broască de torent cu urechi concave (Odorrana tormota), care stau în cursuri de apă zgomotoase şi despre care se ştie că folosesc comunicarea cu ultrasunete, folosesc, de asemenea, ochii pentru a comunica cu masculii.

Acest lucru se întâmplă cu scopul de a îndemna să iniţieze împerecherea. Descoperirea arată că mişcarea pleoapelor îndeplineşte funcţii de semnalizare la unele specii care nu sunt primate. Prin urmare, se extinde dincolo de rolurile sale tradiţionale de funcţii fiziologice, printre care lubrifierea corneei , dar și îndepărtarea particulelor de praf.

Prin observaţii pe teren, experimente de acuplare controlată şi redare video, oamenii de știință au văzut faptul că broaştele femele emit către masculii pe care îi preferă semnale de clipire.

Doar după ce primeşte acest semnal de clipire, broasca mascul poate să înceapă cu succes comportamentul de împerechere cu femela, în caz contrar să fie respins. Conform lui Zhang Fang, coordonatorul echipei de cercetare, studiul este o descoperire semnificativă cu privire la comportamentul de comunicare al broaştelor și arată noi informaţii valoroase cu privire la originea şi evoluţia comunicării vizuale la animale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel