Descoperire valoroasă în sfera de cupru de pe turla unei bisericii fortificate

În timpul lucrărilor de renovare a bisericii fortificate, monede valoroase și documente din secolele XVII și XVIII au fost găsite în vârful turnului.

Biserica fortificată din Sfântu Gheorghe este în curs de renovare, iar în timpul lucrărilor din turn, sfera de cupru a turnului a fost demontată la sfârșitul lunii martie, fiind găsite documente și monede valoroase.

În timpul lucrărilor, au fost găsite cinci documente și patru monede, care au fost identificate de către specialistul heraldic Szekeres Attila.

Ce se specifică în documente 

”Documentele includ o scurtă descriere a construcției noului turn, o listă a proprietarilor orașului, o listă a conducătorilor oraşului şi şefilor bisericii, dar și o declarație a sprijinului financiar acordat pentru aurirea sferei turnului. Documentele provin de la pastorul Gödri Ferenc, bunicul regretatului primar din Sfântu Gheorghe, Gödri Ferenc. Al cincilea document provine de la fostul pastor Vásárhelyi János din 1761, care coincide cu momentele construcției turnului din acea perioadă”, se arată într-un comunicat de presă. 

Monedele includ o piesă emisă de orașul Brașov în 1613, o monedă din cupru de 10 poli emisă de Rákóczi Ferenc al II-lea în 1705, 6 monede de argint emise de împăratul Francisc al II-lea în 1795, dar şi un ban de argint emis de Episcopul Károly al III-lea în 1707.

Foto: Primăria Sfântu Gheorghe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel