Denise Rifai, întrebări pentru Ludovic Orban în scandalul Blue Air: Ce face compania miroase a țeapă și șantaj

 Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Denise Rifai are câteva întrebări în scandalul generat de Blue Air, în special pentru Ludovic Orban.

"Uau! Ce face Blue Air este absolut incredibil! Cu 62 milioane de euro, ajutor de stat in buzunarele private ale companiei, suspenda intempestiv mii de zboruri.

Miroase a teapa si a santaj! Un miros Fin, de altfel!

Eu cred ca multi au uitat ca in urma cu exact doi ani, mai exact, 19 august 2020, Guvernul Romaniei, condus la vremea aceea de Ludovic Orban, aproba o ordonanta de urgenta ( 139/2020) prin care acorda companiei Blue Air, o companie cu actionariat privat 100%, un ajutor de stat in cuantum de 62 MILIOANE EURO pentru a ajuta compania sa se redreseze dupa pierderile cauzate de pandemie!

Atasez mai jos doua fragmente din respectiva OUG: “Pentru Societatea Blue Air Aviation – S.A., Ministerul Finanțelor Publice a fost autorizat să garanteze, în numele şi contul statului, în procent de 100% unul sau mai multe împrumuturi, precum și dobânzile și comisioanele aferente, în limita sumei de 300.775.000 lei, pe o perioadă de până la 6 ani, cu titlu de ajutor de stat şi ajutor de salvare, contractarea împrumutului/rilor urmând a se realiza până la data de 31 octombrie 2020, iar disponibilizarea fondurilor către companie se va realiza până la data de 31 ianuarie 2021.

Prin Decizia Comisiei Europene C (2020) 5830 final din data de 20.08.2020, a fost autorizată măsura de acordare a ajutorului sub forma garanției de stat care să acopere 100% din împrumutul în valoare de 300.775.000 lei, (cca 62,13 milioane EUR), precum și dobânzile și comisioanele aferente, din care: i) echivalentul în lei a sumei de 28,29 mil. EUR, pe o perioadă de 6 ani, pentru compensarea pierderilor economice suferite ca urmare a pandemiei COVID -19 cauzate direct în perioada martie – iunie 2020, și ii) echivalentul în lei a sumei de 33,84 mil. EUR, pe o perioadă de 6 luni, va fi furnizată ca ajutor de salvare pentru a acoperi parțial nevoile urgente de lichiditate ale companiei în perioada septembrie 2020 - februarie 2021”.

2 ani mai tarziu, ce face Blue Air????! Anunta intempestiv ca suspenda zborurile si lasa in aer, la propriu, 3000 de romani! Tare! Deci compania Blue Air, si cu 60 milioane de euro in cont, nu a reusit sa se redreseze, nu si a platit datoriile catre statul roman, ba chiar ne cauzeaza cheltuieli suplimentare si un haos teribil pe aeroport.

Eu am cateva intrebari:

1. Daca BlueAir da faliment, ajutorul de stat primit, va mai fi vreodata recuperat???! Nu! Il vom ponta ca datorie publica a statului roman.

2. Imprumutul dat de stat prin acest ajutor de stat a fost garantat de Blue Air cu un imobil si cu brandul BlueAir. Dvs ati imprumuta pe cineva cu 62 de milioane de euro, fara sa va garanteze nimic ????! Ce generos a fost statul roman. Cam ciudat, nu ? 

3. Ce se intampla daca va aparea o alta companie care brusc va incepe sa preia din operatiunile de zbor ale BlueAir??!

Eu sunt foarte curioasa ce parere are despre toata aceasta situatie Ludovic Orban, ca premierul care a semnat pentru acest ajutor de stat si ca fost ministru al transporturilor. As vrea sa stiu cum ar gestiona domnia sa criza actuala.

Propun sa-l intrebam, cu delicatete, desigur!", a scris Denise Rifai, pe pagina sa de Facebook.

Citește și - TAROM, după suspendarea zborurilor Blue Air: Vom depune toate eforturile pentru cetățenii blocați în aeroporturi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel