Demisia lui Boris Johnson lasă în urmă o criză politică în Marea Britanie. Laburiștii îi amenință cu un vot de neîncredere pe conservatori

Facebook Boris Johnson
Facebook Boris Johnson

Partidul Laburist britanic, de opoziţie, a transmis vineri că va introduce săptămâna viitoare un vor parlamentar de neîncredere împotriva premierului conservator demisionar Boris Johnson, dacă Partidul Conservator nu instalează un alt premier interimar în locul acestuia, relatează Reuters şi AFP.

După numeroase scandaluri şi amplificarea contestării din interiorul propriei sale tabere, Boris Johnson şi-a anunţat joi demisia. Însă el vrea să rămână interimar până la numirea viitorului premier conservator, un proces care au putea dura chiar şi câteva luni, intenţie neagreată nici de responsabili din propriul său partid şi nici de opoziţie.

Comitetul 1922, organismul de organizare al Partidului Conservator, va anunţa săptămâna viitoare detalii despre calendarul desemnării viitorului şef al guvernului.

Însă liderul laburiştilor, Keir Starmer, a declarat vineri că dacă până săptămâna viitoare conservatorii nu instalează un alt premier interimar, va fi introdus un vot ne neîncredere care, dacă va reuşi, va antrena declanşarea alegerilor anticipate.

Revine Partidului Conservator datoria să facă lucrul corect (...) Dacă nu-l fac, atunci vom interveni noi cu un vot de neîncredere, a promis liderul opoziţiei laburiste, mesaj confirmat şi de adjuncta sa, Angela Rayner.

Johnson este un mincinos dovedit înecat în corupţie, nu mai putem sta aşa încă două luni, a declarat presei Angela Rayner, cerându-le conservatorilor numirea unui alt premier interimar. Dacă ei nu fac acest lucru, noi suntem clari asupra faptului că vom prezenta o moţiune de cenzură înaintea vacanţei parlamentare care începe din 22 iulie, a precizat ea, notează Agerpres.

Favoriții pentru ocuparea poziției de premier al Marii Britanii, după plecarea lui Boris Johnson

Suella Braverman și Steve Baker nici măcar nu au așteptat ca Boris Johnson să își dea, oficial, demisia, în timp ce alții, despre care se credea de multă vreme că pot fi lideri, nu au declarat încă deschis că vor participa în cadrul cursei.

Un moștenitor clar nu a apărut încă, dar potrivit The Guardian, favoriții pentru ocuparea postului sunt următorii:

Ben Wallace

Secretarul Apărării a sărit în prim-plan drept favoritul caselor de pariuri, îndemnat de un sondaj YouGov care a arătat că el este prima alegere dintre membrii partidului conservator care au fost întrebați în cursul zilei de marți și miercuri pe cine ar dori să-l vadă drept următorul lider. (Penny Mordaunt și Rishi Sunak au fost pe locurile al doilea și al treilea în sondaj.)

Wallace a fost, de asemenea, în fruntea sondajelor ConservativeHome ale miniștrilor preferați ai membrilor cabinetului, datorită gestionării de către acesta a războiului din Ucraina și a evacuării din Afganistan.

Până acum, el a avut un profil public relativ scăzut, dar parlamentarii conservatori spun că popularitatea lui poate că a început să-l facă să ia în considerare o ofertă, mulți considerându-l ca fiind o figură în contrast puternic față de Johnson, ca stil.

Cu toate acestea, o întrebarea este dacă Wallace își dorește cu adevărat postul.

Rishi Sunak

Speranțele de conducere ale fostului cancelar au fost stricate la începutul acestui an, dar este posibil să-și fi revigorat speranțele de conducere.

Considerat de mult timp ca favorit pentru a-l înlocui pe Johnson, profilul lui Sunak a fost afectat de scandalul „Partygate” - a primit o notificare cu penalizare fixă ​​- și de controversa potențial mai dăunătoare cu privire la afacerile financiare ale familiei sale.

Acest episod l-a făcut să scadă în popularitatea după ce și-a construit un profil public puternic prin conferințele sale de presă în care explica schemele de sprijin pentru Covid, câștigându-i meritul pentru acțiunea rapidă pentru a menține familiile și afacerile pe linia de plutire.

Cu toate acestea, el a fost, de asemenea, criticat recent pentru viteza lentă de ajutor a oamenlori în criza costului vieții, cât șpentru gafele care sugerează că și-a pierdut contactul cu electoratul, cum ar fi etalarea cu obiecte personale scumpe și construirea unei piscine la conacul său din Yorkshire.

Penny Mordaunt

Fostul secretar al apărării a ajuns în prim-plan marți seară, casele de pariuri Coral instalând-o drept favorită pentru a-l înlocui pe Johnson.

Cu toate acestea, pe fondul unui torent de demisii din ultimele 48 de ore, decizia ei de a rămâne ministrul comerțului internațional a ridicat mai multe sprâncene. Într-o aparentă mișcare de a înlătura criticile, Mordaunt și-a rupt tăcerea joi dimineață când a scris pe Twitter că Wallace a fost „absolut corect” când a spus că „publicul nu ne-ar ierta dacă am lăsa aceste birouri de stat goale”.

Mordaunt devenise un favorit ferm printre electoratul Tory. Rezultatele unui sondaj al membrilor de partid publicat în weekend de ConservativeHome o au plasat-o drept a doua alegere, chiar după Wallace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel