Delta Dunării: Ambarcațiunile de viteză, INTERZISE

Autorităţile doresc reglementarea circulaţiei pe canalele şi lacurile din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) Tulcea prin impunerea unor interdicţii în funcţie de puterea motoarelor ambarcaţiunilor. 

Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Administraţiei RBDD, în zonele în care vitezele de circulaţie a ambarcaţiunilor erau limitate la 5 kilometri pe oră, 15 kilometri pe oră şi 40 de kilometri pe oră se va putea circula cu ambarcaţiuni care au motoare cu o capacitate maximă de 10 cai putere, 40 cai putere, respectiv 100 cai putere. 

'Noi nu interzicem circulaţia ambarcaţiunilor care au motoare de peste 100 cai putere. Dacă proiectul de hotărâre va intra în vigoare, ambarcaţiunile vor putea circula în zonele cu interdicţii cu ajutorul motoarelor auxiliare cu puteri mici', a declarat luni, guvernatorul RBDD, Mălin Muşetescu. 

El a mai spus că modificarea Regulamentului privind accesul şi circulaţia ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din RBDD este necesară în contextul tendinţei de creştere a traficului şi puterilor motoarelor ambarcaţiunilor în Deltă. 

Plângeri ale localnicilor

'În ultimele cinci luni, m-am întâlnit cu pescarii şi comunităţile din Deltă, care s-au plâns că nu-şi pot pune plasele din cauza traficului intens, că peştii nu mai stau în ghioluri şi că nici iarba nu mai creşte în zonele respective', a menţionat guvernatorul Muşetescu. 

Reprezentantul Administraţiei RBDD a comparat plimbările turiştilor în Deltă cu ambarcaţiuni care merg cu viteză foarte mare cu cele pe care le-ar putea face turiştii cu un autocar modern la Muzeul Satului. 

'Este momentul ca, împreună cu comunităţile locale, cu asociaţiile operatorilor în turism să luăm măsurile oportune, să mergem cu turiştii până la un nufăr cu bărci cu motoare mai mici, cu mai puţin zgomot. Altfel, în doi sau trei ani, nu vom mai avea unde să-i ducem pe turişti', a punctat guvernatorul RBDD. 

Muşetescu a menţionat că proiectul de act normativ nu face referire la căile navigabile şi nici la traseele turistice şi că viteza ambarcaţiunilor care circulă pe canalele şi lacurile Deltei va putea fi monitorizată la sfârşitul unuia dintre cele mai mari proiecte finanţate din fonduri europene, cel mai probabil peste patru ani, relatează Agerpres.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel