Decizie istorică. Inima REGINIEI MARIA, înapoiată familiei regale și mutată la Pelișor

La 77 de ani de la dispariția Reginei Maria, familia regală a ajuns la o înțelegere cu reprezentanții Ministerului Culturii privind inima suveranei.

Aflată de mai bine de 40 de ani într-un container din depozitul Muzeului Național de Istorie din Capitală, inima Reginei Maria va fi redată familiei regale și mutată la Pelișor, chiar în camera unde suverana și-a trăit ultimele clipe, relatează romaniatv.net.

Iniţiativa istorică îi aparţine Regelui Mihai.
 
Inima reginei ar urma să fie mutată la Pelişor în această toamnă, printr-o ceremonie aparte.
 
Regina Maria, nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii și soție a Regelui Ferdinand, s-a stins din viață la 18 iulie 1938. Conform testamentului, după deces, inima i-a fost scoasă și depusă la capela domeniului regal de la Balcic, într-o cutie de argint, învelită într-un steag dublu, pe de o parte drapelul României, pe de alta steagul Marii Britanii. La rândul lor, acestea au fost puse într-o altă casetă, din argint aurit şi cu ornamente din pietre preţioase, primită în dar la căsătorie în anul 1893, "de la Doamnele române".
 
Trupul suveranei a fost înmormântat în necropola familiei regale de la Curtea de Argeș, alături de soțul său. 
 
După pierderea Cadrilaterului, şi implicit a Balcicului, Principesa Ileana a ordonat ca la Bran să se construiască o capelă, "Inima Reginei Maria", unde au fost depuse casetele cu inima, într-un sarcofag de marmură.
 
Însă în 1968, capela a fost profanată de comunişti, iar inima Reginei a fost dusă, împreună cu casetele, la Muzeul Naţional de Istorie din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel