Debitul Dunării, peste mediile multianuale în ianuarie şi martie

Dunarea, barja  Foto: Crișan Andreescu
Dunarea, barja Foto: Crișan Andreescu

Debitul maxim al fluviului Dunărea va fi peste mediile multianuale. 

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale în lunile ianuarie şi martie şi sub medie în luna februarie, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30 şi 100% din mediile lunare, reiese din prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru primele trei luni ale acestui an, scrie Agerpres.

Astfel, în luna ianuarie 2021, regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Ialomiţa, Buzău, Rm.Sărat şi Putna şi între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt superior şi mijlociu, Argeş, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea;

Cum va fi regimul hidrologic



De asemenea, regimul hidrologic va fi între 50-80% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, era, Cerna şi Prut, între 30-50% pe râurile din bazinele: Crasna, Barcău Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Olt inferior şi Vedea, în timp ce pe râurile din bazinul Bârladului se va situa sub 30% din normalele lunare pe râurile din bazinul Bârladului.

În prima decadă a lunii ianuarie 2021, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente izolat doar pe unele râuri mici din zona de munte din nordul Moldovei se vor menţine, apoi acestea vor avea intensităţi şi extinderi variabile, în funcţie de evoluţia precipitaţiilor şi a temperaturilor.

În februarie 2021, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100% din normalele lunare) pe râurile din bazinul Jiului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe afluenţii Oltului inferior, pe Vedea, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

Hidrologii avertizează



Hidrologii avertizează că în luna februarie formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării, fiind frecvent podul de gheaţă pe râurile mici. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş.

În prima lună de primăvară calendaristică, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt superior şi mijlociu, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm.Sărat, Putna, Trotuş şi Bistriţa şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea şi Jijia. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinul Bârladului.

În această lună, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă, zăpoare) vor fi în diminuare, restrângere şi chiar eliminare spre sfârşitul lunii şi pot determina creşteri artificiale de niveluri şi debite pe unele râuri din nordul, centrul şi estul ţării (în special pe Vişeu, Iza, pe cursurile superioare şi mijlocii ale Someşului, Mureşului, Oltului, Bistriţei şi pe unii afluenţi ai lor).

Debitul maxim estimat al Dunării



În ceea ce priveşte fluviul Dunărea la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna ianuarie este de 6.500 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de valoarea medie multianuală de 4.950 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

De asemenea, pentru luna februarie, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s, faţă de media lunii respective, de 5.300 mc/s.

Pentru luna martie 2020, debitul de nivel maxim prognozat este de 8.000 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 6.700 mc/s, iar cel minim de 4.000 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel