De lângă Merkel, Putin a justificat pactul Ribbentrop-Molotov

[] []

11 mai 2015 / 13:57
Salveaza PDF Comentarii

Cu ocazia manifestațiilor dedicate aniversării a 70 de ani de la înfrângerea naziștilor în al doilea Război Mondial, președintele rus Vladimir Putin a apărat infamul pact Ribbentrop-Molotov, din 1939, care a împărțit Europa în sfere de influență. Liderul de la Kremlin a făcut afirmațiile duminică, într-o conferință comună de presă cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

"Acest pact a avut sens în termeni de garantare a securității Uniunii Sovietice", a spus Putin duminică. 

Merkel a preferat să nu participe la manifestațiile de Ziua Victoriei, desfășurate pe 9 mai, ci s-a întâlnit cu Putin o zi mai târziu, o lovitură simbolică venită pe fondul tensiunilor generate de agresiunea rusă în Ucraina. Cei mai mulți lideril europeni au boicotat evenimentele din Piața Roșie.

"Polonia a devenit o victimă a propriei ei politici", a spus Putin, referindu-se la ruperea acestui stat în 1939, arătând că liderii sovietici au preferat semnarea înțelegerii cu naziștii "pentru a evita confruntarea directă".

Ziua Victoriei sau Ziua Înfrângerii

 

Viziunea lui Putin diferă de cea a istoricilor care cred că Pactul Ribbentrop-Molotov i-a permis lui Hitler să pornească războiul știind că nu va trebuie să lupte cu Uniunea Sovietică.

După interpretarea dată de Putin evenimentelor care au precedat a doua conflagrație mondială, Merkel a subliniat că pactul Ribbentrop-Molotov nu a fost doar un pact de neagresiune, ci și unul de frângere a Poloniei.

"Este greu de înțeles pactul Molotov-Ribbentrop, dacă nu luăm în considerare clauza adițională secretă', care prevedea împărțirea Poloniei și anexarea țărilor baltice, a reacționat Angela Merkel. "Din acest punct de vedere, eu cred că nu a fost corect, ceea ce s-a făcut a fost ilegitim", a adăugat cancelarul german, potrivit AFP.

Stalin a atacat Polonia la 17 septembrie 1939, în conformitate cu acordul Ribbentrop-Molotov, sub pretextul că trebuie să apere minoritățile ucrainene și belaruse.

*Referințe: EuObserver; KyivPost


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26