De ce se contrazice Barroso în formula "uite criza, nu e criza"

"Cred că putem spune că pericolul care amenința existența euro a fost depășit. Întrebarea pentru 2013 este dacă euro va face sau nu va face implozie", a declarat Barroso. Oficialul pare cu gândul departe, convins că un element hotărâtor în salvarea monedei euro este promisiunea din septembrie a BCE de a cumpăra nelimitat obligațiuni. Totodată, Barroso a sugerat că CE este pregătită să relaxeze unele dintre obiec­ti­vele de restructurare a econo­miilor impuse țărilor cu probleme.

Declarațiile președintelui Comisiei Europene au fost făcute de dragul președinției din Portugalia, țara sa de origine. Președintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, a atacat austeritatea impusă prin programul de salvare, declarând despre condițiile de bailout că sunt o "nedreptate socială".

Dincolo de contextul trasat de președintele portughez, José Manuel Barroso a recunoscut că țara sa de origine trece printr-o "situație adevărată de urgență socială".

Pe de altă parte, declarațiilor "unse" ale lui Barroso i se opun protestele de la începutul săptămânii de pe străzile Madridului, proteste care subliniază ten­siunile din interiorul zonei euro. Demonstranții au condamnat politicile care stau la baza reducerilor de cheltuieli din sănătate și la baza privatizărilor.

Mai aproape de situația preconizată pentru 2013 sunt analiștii, care se tem că măsurile de austeritate cerute de Bruxelles, în schimbul ajutoarelor financiare, au ca efect recesiune profundă și de durată. Tăierile din serviciile publice vor acutiza problema șo­majului, ceea ce va provoca o mai mare nervozitate socială, scrie The Guardian. De asemenea, analiștii Bank of New York Mellon notează că 2013 va fi un an mai dificil decât 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel