EXCLUSIV  De ce este Sfântul Andrei atât de important pentru România. Ciachir: Demersul i-a rodit! Alte popoare nu se pot lăuda cu așa ceva

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre Sfântul Apostol Andrei.

Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. El este unul dintre cei doisprezece apostoli, fiind primul care l-a urmat pe Hristos, după ce Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos. A propovăduit creştinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad. Apostolul a botezat greci şi geto-daci din aceste teritorii şi a hirotonit primii episcopi şi preoţi, aşa cum făcea Apostolul Pavel în călătoriile sale misionare.

Petru şi Andrei au renunţat la îndeletnicirea de pescari, l-au urmat pe Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit "pescari de oameni". Sfântul Andrei este numit şi "Cel dintâi chemat", deoarece a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă "viteaz", "bărbătesc".

Sfântul fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se cunoaşte cu exactitate anul morţii sale. Se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuţiile lui Nero (54-68) sau Domitian (81-96). Potrivit tradiţiei, a fost răstignit pe o cruce în formă de "X". În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat "Ocrotitorul României" (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Acatistul Sfântului Apostol Andrei. Rugăciunea puternică pe care este bine să o citești astăzi

Dan Ciachir: Sfântul Andrei a fost un începător

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre Sfântul Andrei și despre importanța acestuia pentru poporul român, descriindu-l pe „Ocrotitorul României“ ca un începător al vieții creștine a cărui lucrare „a rodit“ imediat:

„Creștinismul nostru este bimilenar prin Sfântul Andrei și prin Dobrogea. Acolo, în Dobrogea, în Sciția Mică, unde mai întâi și-a făcut leagăn civilizația greacă, au urmat creștinismul și monahismul. Viața creștină și elementele creștine au pătruns mai întâi în Dobrogea, după care s-au răspândit în teritoriul daco-roman.

Este foarte importantă Dobrogea ca un creuzet creștin al poporului român și al țării noastre și, totodată, un leagăn al celor două mari civilizații ale antichității, civilizația greacă sau elenă și cea romană. Creștinismul a pătruns foarte timpuriu în Dobrogea, iar esențială în acest lucru a fost legătura cu marea.

Pe de altă parte, noi am dat în perioada aceea, pe lângă Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, la propovăduire a trecut prin Sciția Mică, însă avem mai multe figuri importante acolo, în Dobrogea, în această perioadă a protocreștinismului, până în secolul V. Dacă ne gândim la Sfântul Ioan Casian, el a fost primul ziarist bisericesc, pentru că el a mers în locul unde existau obști creștine și i-a intervievat pe călugări, după care a strâns într-un volum aceste dialoguri. Peștera Sfântului Ioan Casian se păstrează și astăzi în Dobrogea, așa încât Sfântul Apostol Andrei, încreștinătorul nostru a tras după sine o autentică viață creștină cu care alte popoare nu se pot lăuda“, a explicat Dan Ciachir.

CITEȘTE ȘI     -    30 noiembrie - Sfântul Andrei. Aproape un milion de români își sărbătoresc onomastica. Care sunt derivatele

„Lucrarea lui a rodit!“

„El a inaugurat o viață creștină puternică și reprezentativă. El a fost un începător și arată că cei pe care a vrut să-i creștineze, s-au creștinat. Lucrarea lui a rodit! Acest lucru se vede imediat după el. Procesele acestea de încreștinare au fost mai dificile în alte părți ale Europei, dar aici i-a rodit demersul.

De asemenea, să nu uităm martirii. Avem nenumărați martiri, Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculițel, descoperiți în 1971, să nu uităm că cei mai vechi martiri au fost găsiți la Constanța și provin din secolul al III-lea, Sfinții Epictet și Astion. Tot în Dobrogea îl avem pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, adică cel Smerit, care este un fel de calendarist al epocii vechi. Îl avem pe Sfântul Cuvios Gherman, episcop din Dobrogea care a participat la primul Sinod Ecumenic de la Constantinopol.

Un alt exemplu de credință e legat de erezia arienilor, care spuneau că Hristos nu este egal cu Dumnezeu Tatăl, ci este o creatură, deci Îl puneau în inferioritate. Deși primul Sinod Ecumenic a combătut erezia, în 325, a reapărut și a fost îmbrățișată de anumiți împărați, printre care Valens, care îl poftește pe episcopul Dobrogei să vină la o liturghie ariană. Acesta a refuzat și a dovedit o conștiință dogmatică.

Au fost foarte mulți și, sub acest aspect, cum spunea un mare teolog, preotul profesor Ioan C. Coman, sunt mult mai bogate manifestările creștinismului în Dobrogea noastră decât la popoarele din jur în epoca respectivă“, a conchis scriitorul și publicistul Dan Ciachir.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Dezlegări la pește și vin, pe bandă rulantă, în Postul Crăciunului 2022 și controversa cu fructele de mare. Ce spune Dan Ciachir

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel