EXCLUSIV  Daria Jane, vloggeriță transsexuală, despre intrarea în politică: Am avut de mică un simț al dreptății, voiam să văd că în jurul meu există justiție și respect

Daria Jane, interviu DC News
Daria Jane, interviu DC News

Daria Jane, una dintre cele mai cunoscute persoane transsexuale din România, care și-au făcut operație de schimbare de sex la 19 ani, a vorbit într-un interviu exclusiv DC News despre politică. 

În ultima parte a interviului cu Daria Jane, am vorbit despre politică, despre cea mai mare umilință la care a fost supusă până acum, dar și despre cum a fost prima dată când s-a văzut în oglindă cu noua înfățișare. 

Redescoper-o pe Daria Jane în a treia partea a interviului exclusiv DC News:

Anca Murgoci: Pentru că ești atât de implicată pe partea asta de susținere și respectare a drepturilor omului, te-ai gândit vreodată să intri în politică? Întreb asta pentru că tu pare că nu ai făcut transformarea doar pentru tine și apoi ți-ai văzut de viața ta. Tu vrei ca persoanele ca tine să aibă la fel de mult curaj și să spună cine sunt. Să nu ajungă la sinucideri sau la alte drame doar pentru că lumea îi vede diferiți. Mie mi se pare că tu, prin expunerea ta, vrei să transformi cumva și România, să fie mai tolerantă, să înțeleagă că cine este diferit este, de fapt, normal și orice persoană trebuie respectată și tratată ca „orice om normal” pentru că ce să vezi, chiar este normal. 

Daria Jane: Mulțumesc pentru întrebare, este foarte bună. M-am gândit la intrarea mea în politică, dar nu știu când voi lua acțiune momentan. Într-adevăr, am avut de mică un simț al dreptății, voiam să văd că în jurul meu există justiție și respect, iar prezența mea în politică s-ar baza foarte mult pe respectarea drepturilor omului. 

Anca Murgoci: Mi se pare foarte important ca oricine să înțeleagă cine ești sau mai bine zis cine ai fost. Dacă ai avea în fața ta acum o bunică de la țară, cum i-ai explica de ce dacă te-ai născut băiat, astăzi ești o fată superbă? O să fac eu aici pe avocatul diavolului și o să fiu bunica și te întreb: „mamaie, suferi de vreo boală?” Cum i-ai explica tu unui om simplu, de la țară, care merge în fiecare duminică la biserică, faptul că tu ești un om normal și că felul în care ești astăzi este doar rezultatul unui proces al unei transformări firești, ca atunci când pur și simplu ești copil și devii adult, la această „maturizare” firească mă refer.


Daria Jane: Wow, și mai bună întrebare. Răspunsul în schimb este că în general nu explic. În afară de activitatea mea din online pe care o fac de plăcere, în viața reală rareori ating subiectul. Acum, între noi fie vorba, eu sunt o persoană cu un simț al umorului bine dezvoltat, și deseori eu însămi mai glumesc pe seama experienței mele ca persoană trans. Acest lucru pare să aibă un impact pozitiv asupra oamenilor care nu înțeleg inițial, fiindcă de bine, de rău, încep să empatizeze. 

Anca Murgoci: Care a fost cea mai mare umilință la care ai fost supusă până acum?


Daria Jane: Sincer au fost multe momente, cum ar fi controlorul din tren care a început să țipe pentru că atunci aveam nume de băiat și arătam că o fată, sau când profesorii din liceu se uitau cu dispreț la mine și râdeau pe “sub mustăți” când eram ascultată pentru note etc. 

Anca Murgoci: Cum a fost prima dată când te-ai văzut în oglindă și ai văzut că acum interiorul corespunde cu exteriorul?


Daria Jane: Dureros (fizic vorbind, fiindcă abia stăteam în picioare), dar foarte satisfăcător din punct de vedere emoțional. Am simțit pace. 

Anca Murgoci: Când te uiți la tine, cui mulțumești pentru identitatea ta și pentru felul reușit în care arăți? Lui Dumnezeu sau medicilor?


Daria Jane: Îmi mulțumesc mie. Și medicii au avut un aport, dar mereu îmi mulțumesc mie fiindcă am avut puterea de a trece prin tot. 

Anca Murgoci: Locuim într-o țară în care după cum bine știi, un partid cu păreri „mai” extremiste a ajuns în Parlament. Îți este teamă să trăiești într-o țară în care un partid ca AUR a obținut un număr considerabil de voturi? 


Daria Jane: Îmi este teamă doar pentru persoanele LGBT care sunt mult mai vulnerabile decât mine. 

Anca Murgoci: Este vreun politician care te-a ajutat în vreun fel? Mă refer chiar și așa la o simplă vorbă bună? Că de făcut ceva pentru persoanele LGBTQIA+ nu cred că s-a făcut ceva în România.


Daria Jane: A fost Remus Cernea, încă din 2016 când participa la evenimente cu tematică LGBT pentru a sprijini comunitatea. În rest, nimeni - și asta spune multe despre mediul politic actual din România. 

Anca Murgoci: Dacă Daria ar fi la un interviu cu ea, ce întrebare i-ar pune?

Daria Jane: Mi-ai pus cele mai frumoase întrebări, nu aș mai avea nimic de spus. 

Dacă ai ratat primele părți ale interviului, le găsești aici: 

„Experiment” cu Daria. Reacția anumitor bărbați când o văd versus atunci când află cine e. Interviu: M-am obișnuit cu neasumarea lor, în special a celor din România

Daria Jane, interviu. Singura diferență între ea și o persoană născută femeie: Acestea fiind spuse, nu mă deranjează deloc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel