UPDATE: Bilanţul morţilor din Turcia a crescut la peste 1700 / Cutremur Turcia. Bilanțul oficial: Aproape 1500 de oameni au murit și peste 8500 sunt răniți

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Autoritățile au transmis bilanțul oficial al morților și răniților, după cele două cutremure care au făcut ravagii în Turcia.

Update: Cutremurele violente care au zguduit luni sudul şi sud-estul Turciei au provocat 2.316 morţi şi 13.293 răniţi, potrivit datelor publicate luni seara, la ora locală 23:30 (20:30 GMT) de Afad, organismul public de gestionare a dezastrelor din Turcia, informează AFP.

Numărul total al morţilor din Turcia şi Siria a ajuns astfel la 3.613, după cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în aproape un secol. 

UPDATE: Numărul morţilor în urma celor două cutremure violente care au zguduit luni sudul şi sud-estul Turciei a crescut la 1.762, potrivit datelor furnizate de Afad, Agenţia publică turcă de gestionare a dezastrelor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest bilanţ creşte la peste 2.700 numărul victimelor din Turcia şi Siria, în cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în aproape un secol.

În Siria cel puţin 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 3.400 au fost rănite în cutremurul al cărui epicentru a fost în ţara vecină Turcia, potrivit unui bilanţ provizoriu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului sirian al Sănătăţii, 593 de persoane au murit şi 1.411 au fost rănite în regiunile aflate sub control guvernamental din provinciile Alep (nord), Latakia (vest), Hama (centru) şi Tartous (nord-vest). În zonele aflate sub controlul grupărilor rebele din nord-vest, cel puţin 700 de oameni au fost ucişi şi peste 2.000 au fost răniţi, potrivit salvatorilor.

UPDATE: Bilanţul comun al morţilor a crescut la peste 2.600 după cele mai puternice cutremure care au lovit Turcia şi Siria în aproape un secol, relatează luni AFP.

Potrivit ministrului turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, în urma seismelor şi-au pierdut viaţa 1.651 de persoane în Turcia, cel puţin 11.159 au fost rănite. Un număr de 3.471 de clădiri s-au prăbuşit, existând temeri că bilanţul ar putea creşte pe lângă sutele de morţi în Siria vecină.

___________________________________________________________________________

Cel puţin 1.498 de persoane au murit şi 8.533 au fost rănite în 10 provincii din Turcia în urma a două cutremure puternice, de 7,7 şi 7,6 grade, care au zguduit luni sudul ţării în decurs de câteva ore, a anunţat şeful agenţiei pentru dezastre din această ţară, relatează Anadolu, citată de Agerpres.

Yunus Sezer Sezer, şeful agenţiei pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD), a declarat că seismele au avut în total 130 de replici şi că 2.834 de clădiri s-au prăbuşit.

După cutremur, un "coridor de ajutor aerian" a fost creat de forţele armate turceşti pentru a trimite echipe de căutare şi salvare în regiune. Peste 9.000 de salvatori au fost desfăşuraţi pe teren.

Vezi și:  Mărturiile românilor din Turcia despre cutremurul devastator. Trăiesc la doar 17 kilometri de epicentrul seismului. "A durat foarte mult, se legăna totul" 

Cutremur Turcia. Jurnalistă din Kahramanmaras: Am crezut că este apocalipsa!

Mai multe aeroporturi, închise

Vicepreşedintele turc, Fuat Oktay, a declarat că aeroportul Hatay este în prezent închis pentru zboruri, precizând că şi aeroporturile Kahramanmaras şi Gaziantep sunt închise pentru zborurile civile.

Ministrul educaţiei naţionale Mahmut Ozer a anunţat că toate şcolile din Turcia vor fi închise până lunea viitoare, 13 februarie, iar ministrul tineretului şi sportului Mehmet Kasapoglu a comunicat că toate evenimentele sportive naţionale din ţară au fost suspendate până la noi ordine.

Cutremurul a fost resimţit şi în mai multe ţări vecine din regiune, între care în Liban şi Siria. Turcia a emis o alertă de nivel 4, care include un apel la ajutor internaţional, a mai precizat AFAD într-un comunicat.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei la ora locală 4.17 (1.17 GMT). Seismul a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria. Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28 (1:28 GMT), la o adâncime de circa 9 kilometri, a indicat USGS.

Vezi și: Vladimir Putin se oferă să ajute Turcia și Siria după cutremurul devastator. "Împărtășim tristețea și durerea"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel