Cutremur în Arad, 22 mai 2023. „Parcă a trecut un tanc pe stradă, a vibrat casa, am simţit sub picioare cum se mişcă podeaua”. A urmat o replică / update

Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea

Cutremur, luni seară, în România! A urmat și o replică.

Update: A urmat o replică.

„În ziua de 22.05.2023, 22:55:26 (ora României), s-a produs în CRIȘANA, ARAD, un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.3, la adâncimea de 10 km. Cutremurul s-a produs la 22km SE de Arad, 46km NE de Timișoara, 75km SE de Bekescsaba, 91km N de Reșița”, a transmis INFP.

Update: A fost revizuită magnitudinea cutremurului. A fost de 4.9 grade pe scara Richter, nu de 4.6 cum s-a anunțat inițial.

 

„În ziua de 22 mai 2023, la ora 20:46:42 (ora locală a României), s-a produs în CRIȘANA, ARAD, un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.9, la adâncimea de 2km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 15km SE de Arad, 45km NE de Timișoara, 69km SE de Bekescsaba, 95km N de Reșița”, conform INFP.

 

Locuitorii de la blocurile din municipiul Arad şi oraşul Lipova au simţit cel mai intens cutremurul care s-a produs luni seară şi au ieşit în stradă speriaţi, însă autorităţile spun că deocamdată nu au fost raportate pagube. Imediat ce cutremurul s-a produs, sute de oameni din cartiere au ieşit în stradă, de teamă că ar putea exista replici. În Arad şi Lipova, locuitorii de la blocuri încă sunt pe străzi, schimbând impresii şi spunând că a fost cel mai intens cutremur pe care l-au simţit în zonă.

 

„S-au zguduit ferestrele şi uşa de la apartament s-a deschis. Stau la etajul şase şi am simţit foarte puternic cum se clătina totul în jur. Prima reacţie a fost să fug, dar apoi mi-am adus aminte că nu e indicat să fii pe casa scării când e cutremur. Am coborât din bloc când s-a terminat şi toată lumea era afară să schimbe impresii. Sperăm că nu vor fi replici sau vor fi mai uşoare”, a spus, pentru Agerpres, un locatar din cartierul Aurel Vlaicu, Gabor Sinka. Şi în cartierele de case din Arad, oamenii au ieşit la stradă pentru a-şi întreba vecinii dacă au simţit cutremurul.

 

„Parcă a trecut un tanc pe stradă, au vibrat casa, mobila, am simţit sub picioare cum se mişcă podeaua. A fost primul cutremur pe care l-am simţit”, a spus un locuitor din cartierul Europa.

 

Epicentrul ar fi fost mai aproape de Lipova decât de municipiul Arad. Primarul din Lipova, Florin Pera, a declarat că localnicii de la blocuri şi case au ieşit în stradă imediat.

 

„Sunt martori care mi-au relatat că au văzut cum se clatină turla Bisericii Ortodoxe Radna, dar din fericire nu s-a prăbuşit şi până acum nici nu au fost raportate pagube în Lipova. Eu am plecat deja în recunoaştere în cartiere, să vorbesc cu oamenii şi să văd dacă sunt probleme. Tot ce pot să spun până acum este că în zona Lipova, unde am înţeles că a fost epicentrul, eu, personal, nu am simţit niciodată un cutremur atât de puternic. A fost în două reprize scurte, cu pauză de câteva secunde între ele, aşa am simţit eu”, a spus primarul.

 

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad au transmis că deocamdată nu au fost raportate pagube.

 

„Până în acest moment nu avem apeluri privind eventuale pagube. Se execută recunoaşteri în municipiul Arad, în oraşele Lipova, Curtici, Nădlac, Ineu, Sebiş, Chişineu-Criş şi în localităţile Bârzava, Vinga, Gurahonţ, Birchiş”, a transmis ISU Arad.

 

 

Știrea inițială:

 

Luni seară, 22 mai 2023, în jurul orei 20:46, a avut loc un cutremur, de intensitate medie, în Crișana (Arad), la o adâncime de 13 kilometri.

„În ziua de 22.05.2023, 20:46:43 (ora României), s-a produs în Crișana, ARAD, un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.6, la adâncimea de 13 km. Cutremurul s-a produs la 22km SE de Arad, 47km NE de Timișoara, 74km SE de Bekescsaba, 92km N de Reșița”, a transmis INFP.

 

VEZI ȘI: Care bloc cade primul la cutremur în România? - https://www.dcnews.ro/care-bloc-care-primul-la-cutremur-in-romania_904964.html

 

 

Amintim că, în urmă cu două zile, un cutremur cu magnitudinea 4 pe Richer s-a produs, la ora locală 10:36, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 141 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 53 kilometri nord de Ploieşti, 55 km sud-est de Braşov, 55 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 80 km nord-est de Târgovişte, 81 km sud-vest de Focşani.

De la începutul lunii mai, în zonele seismice Vrancea şi Oltenia au avut loc 21 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,7 pe Richter.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. 

 

VEZI ȘI: Blocurile cele mai căutate de români. Trâmbițașu, agent imobiliar: Din anii aceștia vor oamenii! - https://www.dcnews.ro/serban-trambitasu-blocurile-din-82-83-84-cele-mai-cautate_913735.html

 

 

VEZI ȘI: Ce ascund anunțurile de genul „vând apartament în bloc fără risc seismic” - https://www.dcnews.ro/ce-ascund-anunturile-de-genul-vand-apartament-in-bloc-fara-risc-seismic_912429.html

 

Ce să faci după cutremur

 

Încearcă să rămâi calm. Liniştește persoanele speriate şi copiii. Verifică dacă ești rănit, vezi şi persoanele din jur. Dacă există răniţi în jur, acordă primul ajutor, doar dacă știi cum.

Dacă ești blocat sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, lovește cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care ești blocat, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.

Nu vorbi la telefon mult timp – rețelele sunt afectate. Sună doar pentru a semnala o urgenţă sau anunță scurt pe cineva despre tine.

Poartă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fii rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă. Verifică starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. Dacă sunt / simți emisii de gaz, deschide fereastra, apoi închide robinetul de gaz și îndepărtează sursele de foc.

 

Dacă alimentarea cu apă funcționează, umple cada şi alte recipiente, pentru rezervă (s-ar putea opri ulterior). Verifică dacă locuinţa a suferit pagube majore, mai ales pereti, tavan, podea, căi de acces / evacuare. Dacă trebuie să părăsești locuinţa pentru că nu mai este sigură, ai grijă la scări / lift (posibil să fie afectată rezistenţa acestora) și nu uita rucsacul de urgenţă!

Dacă nu mai poţi ieşi din locuinţă și ai nevoie de ajutor, semnalizează sau scrie cu litere foarte mari la ferestre: A J U T O R sau S. O. S.

Verifică / ascultă instrucţiunile autorităţilor (radio, tv, internet, aplicații mobil). Nu folosi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie. În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel