Cum traduce Chirieac avertismentul Rusiei transmis României

Analistul de politică internă și externă, Bogdan Chirieac, a comentat vineri avertismentul Rusiei transmis României. Moscova a atras atenția asupra unor declarații "anti-ruse" făcute de președintele Traian Băsescu.

Bogdan Chirieac este de părere că avertismentul Moscovei reprezintă ultimul pas înaintea retragerii ambasadorului.

"Avem de-a face cu o problemă gravă, zic eu, în relațiile de politică externă. Și de data aceasta e o chestiune serioasă, nu e postarea de pe Facebook a dlui Ponta. Și cred că e ultimul pas înaintea retragerii ambasadorilor. Din punct de vedere diplomatic, ceea ce a făcut Ministerul rus de Externe este foarte grav. România, la fel ca toate celelalte țări membre NATO, a condamnat invazia rusească în Crimeea, anexarea Provinciei. (...) Sună ca o amenințare. Repet, sună ca o amenințare. Declarația Moscovei la adresa României sună ca o amenințare", a spus analistul politic, în emisiunea "100 de minute", de la Antena 3.

România nu are de ce să se teamă

"România e stat membru NATO. Un stat membru NATO nu poate fi atacat, pentru că instantaneu toate țările membre ale Alianței Nord-Atlantice - și în primul rând Statele Unite, care sunt singura forță militară relevantă de acolo, împreună cu Marea Britanie - ar riposta ca și cum ele însele ar fi atacate. Deci ipoteza unui atac este exclusă. 

România n-a făcut nimic mai mult, poate c-a făcut mai puțin decât retorica altor state din Uniunea Europeană", a continuat Bogdan Chirieac. 

Moldova e ținta

Analistul politic a opinat că în spatele avertismentului Moscovei s-ar ascunde intenția Rusiei de "a lovi" Transistria și Republica Moldova.

"Acest tip de declarație mă duce la gândul că Rusia ar putea lovi Republica Moldova, care nu este stat membru NATO, în ciuda faptului că noi am tot insistat de-a lungul timpului. Deci cred că este genul de declarație care pregătește o acțiune a Rusiei nu împotriva României, căci este practic imposibil - nu suntem în niciun pericol, ci mai degrabă în jurul României, și aici Transnistria cred că este direct vizată. Transnistria și cred că Republica Moldova", a conchis Bogdan Chirieac. 

Vezi și: Declarațiile lui Băsescu stârnesc furie la Moscova

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel