Cum știi dacă te-ai infectat cu trichineloză. Carmen Dorobăț spune la ce să ai grijă când mănânci carne de porc: Atacă la nivel cerebral

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Trichineloza este o boală parazitară contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic în care se găsesc larvele parazitului numit Trichinella, un tip de vierme rotund.

Trichineloza este un tip de infecție cu viermi rotunzi. Acești paraziți, viermi rotunzi (trichinella), folosesc un corp gazdă pentru a trăi și a se reproduce. Acești paraziți infectează animale precum urșii, moluștele, vulpile, mistreții și porcii domestici. Puteți contracta infecția consumând carne crudă sau insuficient preparată.

Când oamenii mănâncă carne crudă sau insuficient gătită care conține larve de trichinella, larvele cresc în viermi adulți în intestinul subțire. Acest lucru durează câteva săptămâni. Viermii adulți produc larve care călătoresc prin sânge în diferite părți ale corpului. Apoi se îngroapă în țesutul muscular. Trichineloza este cea mai răspândită în zonele rurale din întreaga lume.

Ce este trichineloza

Semnele și simptomele infecției cu trichineloză și cât de severă este infecția pot varia. Acest lucru depinde de numărul de larve consumate în carnea infectată.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce este trichineloza și la ce trebuie să fim atenți în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, când în tradiția românească se practică tăierea porcului în gospodărie.

”Trichinella spiralis este un vierme, ca să vorbim pe înțelesul tuturor. Se poate lua din carne de porc sau vânat care nu este preparată suficient termic. Este bine ca în această perioadă când toată lumea se pregătește de sărbătorile de iarnă, să verifice temeinic carnea de porc. Carnea trebuie verificată la veterinar pentru a vedea dacă nu este purtătoare a acestei infecții.

Pentru o mai mare siguranță carnea trebuie să fie preparată termic. Am avut cazuri de trichineloză după ce au consumat cârnați din carne de vânat care nu a fost preparată termic, ci doar afumată”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, pentru DC Medical.

Vezi și: Institutul Clinic Fundeni, medicina viitorului. Coliță: Am răspuns cu un foarte frumos "Prezent"

Simptome trichineloza

Cazurile ușoare de trichineloză - cele cu doar un număr mic de paraziți în corpul dumneavoastră - nu pot provoca semne sau simptome. Simptomele se pot dezvolta cu infestare moderată sau grea. Aceste simptome se agravează uneori pe măsură ce larvele de viermi rotunzi (trichinella) călătoresc prin corpul tău.

”Boala nu se manifestă imediat pentru că perioada de incubație este destul de lungă. Este destul de greu de evidențiat o posibilă sursă de infecție.

În perioada care urmează sărbătorilor de iarnă dacă apar dureri musculare, dacă apare o afecțiune cardiac care nu are o altă justificare iar în cazurile grave afecțiuni neurologice pentru că trichineloza atacă la nivel cerebral, în acel moment trebuie să ne gândim dacă nu cumva în perioada sărbătorilor dacă nu am consumat carne de porc care nu a fost verificată sau carne care nu a fost destul de bine pregătită din punct de vedere termic. În acest mod se poate pune și diagnosticul și ca urmare și tratamentul”, a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Citește continuarea pe DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel