Cum influențează mersul războiului din Ucraina mersul economiilor din întreaga lume? Prețul petrolului, sub influența dezbaterilor despre pace

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Prețul petrolului a înregistrat fluctuații minime luni, în condițiile în care investitorii urmăresc cu atenție evoluțiile legate de un posibil acord de pace în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Un astfel de acord ar putea conduce la relaxarea sancțiunilor care determină fluxurile globale de aprovizionare cu petrol, transmite Reuters.

Cotațiile futures ale țițeiului Brent au scăzut cu 1 cent, ajungând la 74,73 dolari pe baril, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate (WTI) din Statele Unite a înregistrat o scădere de 7 cenți, atingând 70,67 dolari pe baril.

Piața rămâne atentă la progresul negocierilor pentru pace, după ce președintele SUA, Donald Trump, și oficialii administrației sale au anunțat că au început discuții cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

„Dacă negocierile vor duce la o rezolvare a conflictului, mai mulți barili de petrol rusesc ar intra pe piața globală, ceea ce ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra prețurilor petrolului”, a declarat Priyanka Sachdeva, analist senior de piață la Phillip Nova.

În ciuda acestor evoluții, perspectivele pe termen scurt pentru petrol par să fie susținute de semnele pozitive privind cererea. „Chiar și în fața unor factori de presiune negativi, cererea de petrol rămâne relativ stabilă, potrivit prognozelor actuale”, a adăugat Sachdeva.

Președintele Donald Trump a declarat duminică că este posibil să se întâlnească „foarte curând” cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre încetarea războiului din Ucraina. Declarația vine în contextul în care Statele Unite și Rusia pregătesc discuții preliminare în Arabia Saudită în zilele următoare.

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a afirmat că Ucraina și Europa vor fi parte din orice negocieri „reale” pentru încheierea războiului declanșat de Rusia, subliniind că discuțiile dintre SUA și Rusia din această săptămână reprezintă o oportunitate de a evalua seriozitatea lui Putin în ceea ce privește pacea.

Sancțiunile impuse de SUA și Uniunea Europeană asupra exporturilor de petrol rusesc au redus livrările acestuia și au perturbat fluxurile maritime de aprovizionare cu țiței. În același timp, riscul unui război comercial global limitează creșterea prețurilor, după ce președintele Trump a ordonat săptămâna trecută oficialilor din comerț și economie să analizeze aplicarea unor tarife reciproce împotriva țărilor care impun taxe vamale asupra produselor americane. Recomandările acestora trebuie prezentate până la 1 aprilie.

În plus, numărul platformelor petroliere și de gaze naturale din SUA a crescut pentru a treia săptămână consecutiv, pentru prima dată din decembrie 2023, potrivit raportului publicat vineri de compania de servicii energetice Baker Hughes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel