EXCLUSIV  Cum au greșit marii analiști care-l dădeau câștigător pe Barna

Dan Barna/ Foto Agerpres
Dan Barna/ Foto Agerpres

Marii analiști, în 10 noiembrie 2019, după-amiaza, îl dădeau câștigător pe Dan Barna, scăpând din vedere un detaliu esențial. 

”Analiștii mizau pe miracolul votului de seara, când se activează votul generației tinere din oraș. Văzând un ecart de 4-5% între Dăncilă și Barna, candidatul PSD având 5% avans, analiștii au mers pe ideea că-n ultimele 4 ore de vot va veni valul de tineri care spulberă tot și-l aduc pe Dan Barna pe doi. Numai că metodele cu call-center, consemnul de vot dat electoratului USR- și pe 26 mai și în 10 noiembrie- au făcut ca electoratul USR să voteze de dimineață. Mișcarea a avut miză în mai, când a creat impresia că e multă lume, sunt cozi.

S-a schimbat structura votului când mergeau să voteze pensionarii dimineața și tinerii seara. Majoritatea tinerilor s-au dus de dimineață la vot, iar seara USR n-a mai avut ce activa. La orele serii, în loc să scadă avansul Vioricăi Dăncilă, a crescut. Asta le-a dat peste cap rezultatele. Oamenii de televiziune, analiștii au gândit corect, au văzut că e diferența mică la ora 16:00 și au zis că rezultatul va fi răsturnat până la ora 21:00. N-au crezut semnalul dat de DCNews că USR-PLUS își mobilizează electoratul să meargă la vot de dimineață. Mai mult, sociologii estimau 52-53% prezență la vot, dar ea a încremenit sub 49%. Acest lucru a însemnat și eșecul lui Barna, pentru că dinamica o asigurau tinerii care n-au mai avut de unde să vină la orele serii, ca să-i aducă câștigul lui Dan Barna. Tinerii s-au dus de dimineață, au votat mai mult, i-au asigura apropierea de Dăncilă, dar, de fapt, seara nu s-a mai concretizat ascensiunea lui Dan Barna. Asta i-a păcălit pe analiștii care-l vedeau pe Dan Barna în finală” a precizat jurnalistul Val Vâlcu. 

*Articolul reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel