Cum a transformat drama de la Club Colectiv o industrie. Adevărul despre care nimeni nu vorbește

Tragedia de la Clubul Colectiv a produs un cutremur pentru firmele de efecte pirotehnice și focuri de artificii. Românii au devenit sceptici în momentul în care aud de astfel de lucruri, neînțelegând adevăratele cauze care au dus la catrastrofa din acea seară de vineri.

Edy Iorga, event manager Leo'n'art PYROtechnics, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DC News a vorbit despre lucrurile care s-au schimbat după nenorocirea de la Club Colectiv.

DC News: După tragedia de la Colectiv ce s-a schimbat? Cum ți-a fost afectată firma de efecte pirotehnice și focuri de artificii?

Edy Iorga: În mod cert numărul evenimentelor la care au fost montate artificii a scăzut, afectaţi fiind toţi cei din domeniul pirotehnic şi nu numai. Mai mult, o parte din populaţie a devenit foarte sceptică în momentul în care aude de artificii, neînțelegând că un astfel de incident este unul extrem de izolat. Există, ca exemplu, sute de autocare implicate în accidente teribile, dar asta nu înseamnă că trebuie să nu mai circulăm cu autocarul, ci doar să acordăm mai multă atenţie pentru a spori siguranţa. Un alt exemplu pe care l-am mai folosit într-un articol anterior pentru DC News este cazul lui Michael Jackson care, după de a luat foc din cauza unor efecte pirotehnice montate necorespunzător, a folosit o cantitate uriaşă de efecte pirotehnice chiar de la primul show de după incident. El a înţeles foarte clar că astfel de incidente nefericite pot fi prevenite, motiv pentru care a continuat utilizarea lor, sporind doar măsurile de siguranţă.

DC News: Spuneai că, de două luni, oamenii se uită ciudat la tine când le spui că lucrezi în domeniul pirotehnic. De ce? Dă-ne un exemplu când te-ai lovit de reticiența oamenilor.

Edy Iorga: De curând am fost prezenţi la un eveniment la care participam doar cu tunuri de confetti acţionate cu dioxid de carbon. Având pe noi tricourile companiei cu sigla "Leo'n'art PYROtechnics" am avut surpriza că un bărbat angajat la o firmă de securitate privată să vină la noi, foarte supărat, şi pe un ton agresiv să ne spună "Auzi bă Colectiv 2, ai artificii aici?". Un alt exemplu s-a petrecut de curând când am fost anunţaţi că s-a anulat un eveniment pentru noaptea de Revelion, pe motiv că mai mult de jumătate din clienţii care au rezervat mese au anunţat că în cazul în care se folosesc artificii (chiar şi cele pe cer, care se află la o distanţă mare de oameni şi sunt în aer liber), ei anulează rezervarea. În mod evident şi clasic, lumea trece de la o extremă la alta. Dacă până acum toţi cumpărau artificii ilegal de sărbători, acum fug inclusiv de firmele profesionale, firme atestate care cu siguranţă ştiu să folosească materialele pirotehnice şi care cu siguranţă folosesc artificii mult mai bune calitativ în raport cu cele găsite pe piaţă.

VEZI ȘI: Adevărul despre teoria lui Chilian privind buteliile din Colectiv-exclusiv

DC News: Vrei să faci o campanie pentru că, după cum ziceai, firmele de artificii au avut mult de pierdut după tragedia de la Colectiv. Ce ai de gând să faci mai exact?

Edy Iorga: Ceea ce dorim noi să iniţiem împreună cu mai multe firme de profil este o campanie de conştientizare, atât în ceea ce ne priveşte, cât şi pentru companiile de scenă, sunet şi lumini, pentru artişti şi pentru spaţiile de evenimente. La fel ca în cazul nostru, ei au fost afectaţi în egală măsură, atât din cauza incidentului în sine şi a scepticismului populaţiei în a mai lua parte la evenimente la care se adună un număr mare de oameni, cât şi în urma deciziilor anumitor autorităţi care peste noapte au dreptul să ia hotărâri radicale.

DC News: Ce trebuie să înțeleagă oamenii care acum, când vine vorba de firme de efecte pirotehnice, sunt ușor circumspecți?

Edy Iorga: În primul rând lumea trebuie să înţeleagă că domeniu pirotehnic este unul pe cât de frumos, pe atât de periculos. Acesta este motivul principal pentru care s-a ajuns la nenorocirea de la Colectiv. În cazul companiei noastre, Leo'n'art PYROtechnics, siguranţa este întotdeuna pe primul loc, în 16 ani de activitate neavând niciun incident. Au fost situaţii în care am refuzat să declanşăm artificiile, chiar dacă ele erau deja montate, din motive de siguranţă. Probabil ăsta este unul dintre motivele de bază pentru care am avut onoarea să participăm la unele dintre cele mai importante evenimente din România. În plus, lumea trebuie să înţeleagă că nu atât artificiile au fost "vinovate" pentru acel incident teribil, cât spaţiul în sine, nerespectând nicio normă de siguranţă.

DC News: La Colectiv cine a ucis? Te întreb pe tine, din punctul de vedere al unui om care are firmă de efecte pirotehnice. Care au fost cele mai mari greșeli care s-au făcut la Colectiv și a dus la moartea a zeci de persoane?

Edy Iorga: Până la finalizarea anchetei, credem că artificiile au fost cauza, însă nu şi efectul. În ciuda faptului că nu am reuşit să aprindem un burete de antifonare atât de uşor în urma unui test efectuat de noi, există totuşi o probabilitate că un viciu de fabricare a respectivei jerbe de scântei să fi declanşat totuşi aprinderea. Au fost mai multe guri care spuneau că artificiile se montează numai în poziţie verticală. Este o informaţie eronată. Este foarte adevărat că s-a greşit poziţionarea jerbei către stâlpul acoperit cu burete, însă este suficient să ne uităm la un foc de artificii din Dubai, ca exemplu, unde se poate constata că inclusiv artificiile pe cer sunt puse în exact acelaşi unghi. Cu toate acestea, efectul tragediei, mai exact moartea 63 de suflete nevinovate, a fost cauzat de lipsa totală a sistemelor antiincendiu, a banalelor extinctoare, a lipsei căilor de evacuare şi a prezenţei materialelor neignifugate, ba chiar foarte inflamabile. De asemenea, este foarte important de avut în vedere că şi legile sunt extrem de interpretabile şi făcute în unele cazuri de oameni care nu au nici o legătură cu domeniul pentru care sunt făcute. Dacă la tot ceea ce este enumerat mai sus adăugăm şi o doză de corupţie despre care se discută în presă în acest caz, este clar că un astfel de incident era iminent.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel