Cum a declanșat Becali dosarul în care e audiat Dragomir. Un personaj cheie în tranzacțiile Gazprom - Ioana Băsescu - ar putea fi implicat

Știrea care anunța perchezițiile Poliției la Sediul LPF a deschis jurnalele dimineții de luni și a ocupat primele pagini ale publicațiilor de știri. Cel care a declanșat scandalul comisionului de 2,25 milioane de euro este Gigi Becali, scandal transformat ulterior într-un dosar de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani, în care Dumitru Dragomir va fi audiat în cursul acestei zile. Pe lângă sediul Ligii și casa lui Dragomir, potrivit gsp.ro, anchetatorii au percheziționat și sediul unei firme deținute de un personaj cheie în afacerea Gazprom - Ioana Băsescu. Este vorba despre Capital Properties, deținută de Mihai Corbu.

Poliţia Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, a efectuat luni dimineață 11 percheziţii, în Bucureşti şi judeţul Ilfov. Anchetatorii au pus în aplicare şapte mandate de aducere pe linia combaterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Persoanele vizate ar fi săvârşit, în perioada 2011-2013, infracţiuni în legătură cu vânzarea drepturilor de televizare a ultimelor șase pachete ale Ligii I de fotbal.

Citește și: Dragomir, prima reacție după ce i-a fost percheziționată casa

Vânzarea drepturilor de televizare

În 2011, Liga Profesionistă de Fotbal a vândut drepturile TV pentru ultimele șase pachete ale Ligii I de fotbal, în schimbul sumei de 45 de milioane de euro, urmând ca firma care ar fi intermediat negocierile dintre LPF și televiziunile interesate să încaseze un comision de 5%. După o perioadă de incertitudine, s-a aflat că banii din comision ar fi mers către firma Capital Properties, deţinută de Mihai Corbu.

Becali, principalul contestatar

La acea vreme, comisionul respectiv a iscat un scandal monstru între patronul Stelei, Gigi Becali, și președintele LPF la acea dată, Dumitru Dragomir. Becali a acuzat că acel comision de 2,25 milioane de euro ar fi reprezentat de fapt "şpaga lui Dragomir".

Ulterior, gsp.ro a investigat cazul respectiv și a făcut mai multe dezvăluiri cu privire la acest caz, iar în urmă cu două săptămâni Parchetul a solicitat ziarului sportiv articolele publicate în legătură cu vânzarea drepturile TV.

Cine este Mihai Corbu

Mihai Corbu este administratorul NIS Petrol, companie care a apelat la serviciile notarului Ioana Băsescu pentru perfectarea actelor Gazprom în România, iar în trecut a fost directorul Lukoil România şi Ungaria.

Vezi și: Legătura de milioane de euro dintre PDL, Gazprom și Ioana Băsescu

Întrebat la acea vreme cum a ajuns să negocieze vânzarea drepturilor TV pentru cele șase pachete de meciuri, Mihai Corbu a răspuns:

"Pe Dumitru Dragomir îl cunosc de 2-3 săptămâni. Domnul Adrian Tărău, care era mandatat de RCS-RDS să negocieze cu LPF, m-a recomandat la Ligă să discut despre drepturile TV. Nu e treaba mea de ce nu au dorit să discute direct, poate le e greu să găsească un limbaj comun. Pur şi simplu m-am prezentat la domnul preşedinte şi am ajuns să rezolvăm problema. Nu a fost uşor, a durat câteva zile, dar trebuie să păstrăm confidenţialitatea afacerii".

Capital Properties avea în 2009 un profit net de 34.117 RON - aproximativ 8.000 de euro - și 2 angajaţi.

Citește și: Sinteza Zilei: Noi legături Băsescu - Gazprom. 2 milioane de euro comision

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel