Urmărește dezbaterea live

CSM, vot negativ legile justiției. UNJR, reacție

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România reacţionează la votul de joi din Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un aviz negativ pe proiectul de modificare a legilor justiţiei, propus de ministrul Tudorel Toader.


Iată comunicatul UNJR:

”Contrar avizării negative a proiectului de modificare a legilor justiţiei de către CSM, printr-un vot de 10 la 8 în dată de 28 septembrie 2017, îmbunătăţirea sistemului judiciar este necesară pentru a corectă problemele incontestabile cu care acesta se confruntă şi a-l aduce la standardele unui sistem de justiţie democratic.

UNJR a susţinut în mod constant nevoia de a îmbunătăţi legile justiţiei şi a arătat că proiectul de modificare al acestor legi propus de ministerul justiţiei Tudorel Toader are unele părţi bune, altele care pot fi îmbunătăţite şi unele care nu pot fi acceptate, trebuind regândite sau excluse.

De asemenea, au fost numeroase adunări generale în care propunerile au fost analizate distinct, pe fiecare propunere în parte, unele fiind acceptate, altele îmbunătăţite, iar altele respinse.

Judecătorii din ţară, atât prin adunări generale cât şi prin asociaţii, au făcut eforturi deosebite pentru a analiză fiecare propunere şi, la rândul lor, au venit cu alte propuneri care ar fi contribuit la o mai bună funcţionare a justiţiei.

Nevoia modificării legilor justiţiei a pornit chiar de la corpul magistraţilor, astfel încât această necesitate nu poate fi negată.

În pachetul de legi erau dispoziţii care, în urmă unor decizii ale Curţii Constituţionale, se impunea de urgenţă a fi implementate. Printre acestea era şi procedura revocării membrilor CSM, a cărei reglementare este imperativă.

De asemenea, între propuneri era şi separarea carierei judecătorilor şi procurorilor, lucru cerut imperativ de către judecători.

În acelaşi timp, nu se poate face abstracţie de faptul că o parte din propunerile ministrului justiţiei nu au fost susţinute de judecătorii din ţară, impunându-se reconsiderarea lor.

Am luat act de faptul că ministrul justiţiei a declarat că are în vedere că soluţie pentru Inspecţia Judiciară modelul italian, cu inspecţia că instituţie de sine stătătoare. Un astfel de model ar răspunde mult mai bine garanţiilor de apărare a independenţei justiţiei.

Interpretăm reconsiderarea poziţiei privind Inspecţia că pe un semnal pozitiv din partea ministrului în sensul că acesta ascultă argumentele corpului magistraţilor şi este deschis propunerilor din sistem care consolidează cu adevărat independenţa justiţiei.

UNJR a luat notă, de asemenea, de declaraţia ministrului justiţiei Tudorel Toader potrivit căreia acesta va lua în considerare propunerile făcute în acest proces consultativ.

În perioada următoare UNJR va trimite direct ministrului justiţiei amendamentele pe care le-am avut de modificare la legile justiţiei şi le va susţine pe durata întregului proces legislativ.

Îmbunătăţirea sistemului de justiţie, pentru a-l aduce la standarde democratice, este o necesitate pe care orice persoană responsabilă din fruntea statului trebuie să o susţină.”

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy