Croația îl pune la punct pe Viktor Orban care a spus că părți din coasta Mării Adriatice au fost rupte din Ungaria

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat că părți din coasta Mării Adriatice au fost rupte din Ungaria și că „cei care au mare și porturi sunt capabili să aducă petrol pe petroliere”. Afirmațiile au fost aspru criticate de Croația.

„Condamnăm orice aspirație teritorială asupra altor țări suverane”, a spus marți Ministerul de Externe al Croației. De asemenea, Guvernul Croației l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Zagreb din cauza afirmațiilor lui  Orban, scrie Bloomberg.

Viktor Orban își enervează vecinii cu declarațiile sale...

Viktor Orban și-a enervat vecinii și în trecut, cu numeroase declarații despre istoria teritorială a țării, inclusiv atunci când a postat pe Facebook, în anul 2020, o hartă cu „Ungaria Mare”. Aceasta includea zone pe care Budapesta le-a pierdut în urma Tratatului de la Trianon din anul 1920, în urma prăbușirii imperiului austro-ungar.

Croația, care a stăpânit cea mai mare parte a coastei estice a Mării Adriatice împreună cu Slovenia timp de mai bine de 100 de ani, s-a simțit ofensată de comentariul lui Viktor Orban conform căruia „teritoriul a fost luat de la unguri”.

„Dacă nu ni l-ar fi luat, am fi avut și noi un port”

„Cei care au mare și porturi sunt capabili să aducă petrol pe petroliere. Dacă nu ni l-ar fi luat, am fi avut și noi un port”, a declarat Viktor Orban în interviul acordat radioului de stat ungar.

Viktor Orban a intrat în conflict cu partenerii săi din Uniunea Europeană în ceea ce privește livrarea de arme către Kiev și impunerea unei interdicții asupra achizițiilor de petrol rusesc. Mai mult, l-a catalogat și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept „adversar”.

Viktor Orban se prezintă, de multe ori, ca fiind nu doar liderul celor aproape 10 milioane de locuitori ai Ungariei, ci și al „milioanelor” de etnici maghiari care trăiesc în țările vecine și cărora guvernul său le-a acordat cetățenie și drept de vot. Liderul maghiar respinge, însă, criticile potrivit cărora ar avea ambiții teritoriale asupra altor state.

Guvernul croat a înțeles greșit comentariile premierului Orbán, a transmis Tamas Menczer, secretar de stat în cadrul Ministerului de Externe al Ungariei, într-o postare pe Facebook. „Premierul a menționat un fapt istoric”, a spus Menczer. „Sperăm că prietenii noștri croați nu vor ceda isteriei presei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel