Croația a primit undă verde în Schengen

Sursă foto: Unsplash
Sursă foto: Unsplash

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care anunță sprijinul UE pentru Croația în procesul de intrare în spațiul Schengen. 

Trimisul special al Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie care exprimă sprijinul legislativului UE pentru aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen.

În dezbaterea pe acest subiect desfăşurată miercuri, raportorul Paulo Rangel (PPE) a declarat că spaţiul Schengen aşteaptă Croaţia, iar poporul croat a aşteptat, iar acum a sosit momentul ca această ţară să facă parte din spaţiul european de liberă circulaţie.

El a adăugat că Zagrebul a îndeplinit 281 de recomandări în opt domenii pentru aderarea la Schengen şi că ţara a trecut cea mai cuprinzătoare şi detaliată evaluare.

Croaţia a fost singurul stat membru UE care a înfiinţat un mecanism independent pentru supravegherea poliţiei.

Paulo Rangel a mai spus că aderarea Croaţiei la Schengen este un semnal clar către ţările din Balcanii Occidentali şi că Croaţia ar trebui să inspire şi alte ţări din regiune. 

S-a schimbat pachetul de intrare în Schengen: Sper că România și Croația vor intra de la 1 ianuarie 2023

Preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia, Gordan Jandrokovic, a declarat marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că speră că România şi Croaţia vor intra pe 1 ianuarie 2023 în spaţiul Schengen.

"Există multe similarităţi în căile politice şi naţionale ale Croaţiei şi României. Ţările noastre au experimentat tranziţia de la comunism la democraţie. O asemenea tranziţie a fost extrem de grea şi a trebuit să adapteze multiple elemente - mentale, sociale, politice şi economice - dar, pentru ţelurile pe care le-am împărtăşit, de a intra în NATO şi UE, noi am fost pregătiţi să depunem aceste eforturi, iar aceste elemente ne conectează. (...) Acum ambele noastre ţări ţintesc să aibă o integrare mai deplină în cadrul UE. Croaţia a ales să intre în zona euro introducând euro, în mai puţin de opt săptămâni vom îndeplini un alt ţel de politică externă, strategică, însă mai sunt două zone pe care şi România şi Croaţia vor să le obţină - accederea la zona Schengen şi aderarea ca membri în OECD. Croaţia este pregătită complet pentru a se alătura Schengen şi ultimul raport al Comisiei Europene confirmă că România este gata, de asemenea. Eu sper că şi Croaţia şi România vor intra pe 1 ianuarie a anului următor", a afirmat Gordan Jandrokovic, în alocuţiunea susţinută în plenul Camerei Deputaţilor, conform Agerpres. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel