Criză Venezuela. Guaido cere Europei mai multe sancțiuni

Juan Guaido
Juan Guaido

Opozantul Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, a cerut joi Europei să intensifice sancţiunile financiare împotriva regimului preşedintelui Nicolas Maduro, la o zi de la expulzarea ambasadorului Germaniei, acuzat de ''ingerinţă'', relatează AFP.

Ţările europene ar trebui să intensifice sancţiunile financiare împotriva regimului. Comunitatea internaţională trebuie să împiedice folosirea abuzivă a banilor venezuelenilor pentru a-i ucide pe adversarii regimului şi populaţiile indigene", a declarat Guaido într-un interviu acordat cotidianului Der Spiegel.

El a condamnat cu fermitate decizia luată în ajun de către preşedintele Maduro de a-l expulza pe ambasadorul german la Caracas şi i-a cerut acestuia să "rămână" în Venezuela.

Venezuela trăieşte sub o dictatură şi acest mod de a proceda reprezintă o ameninţare pentru Germania. Maduro ocupă ilegal preşedinţia. Nu este legitim să declarăm un ambasador ca persoană indezirabilă, mulţumind Germaniei pentru ajutorul umanitar pe care l-a oferit, a spus el. "Regimul nu-l ameninţă doar verbal pe ambasador, integritatea lui fizică este de asemenea ameninţată", a adăugat el.

Acuzat de amestec în treburile interne ale Venezuelei, ambasadorul german Daniel Kriener a fost declarat persona non grata şi i s-a cerut să părăsească ţara în termen de 48 de ore, a anunţat miercuri vice-preşedintele venezuelean.

Reacția Berlinului

Acest gest a fost imediat condamnat de Berlin ca fiind "de neînţeles", apreciind că acesta "agravează situaţia şi nu contribuie la detensionare".

Diplomatul german a mers luni pe aeroportul internaţional din Caracas, la fel ca alţi 12 diplomaţi occidentali şi latino-americani, pentru a-l întâmpina pe Juan Guaido, preşedintele Adunării Naţionale şi preşedinte interimar autoproclamat, susţinut de aproape 50 de ţări.

Guaido, care a încălcat o interdicţie de a părăsi ţara pentru a merge în Columbia, şi-a anunţat întoarcerea în pofida ameninţărilor lui Maduro care l-a avertizat că va trebui să dea socoteală în faţa justiţiei.

Opozantul, care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei pe 23 ianuarie, este de atunci anchetat de autorităţi pentru uzurpare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel