Criză Venezuela. Guaido cere Europei mai multe sancțiuni

Darius Muresan / 07 Martie 2019 / 19:36 Salveaza PDF Comentarii
Juan Guaido
Juan Guaido

Opozantul Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, a cerut joi Europei să intensifice sancţiunile financiare împotriva regimului preşedintelui Nicolas Maduro, la o zi de la expulzarea ambasadorului Germaniei, acuzat de ''ingerinţă'', relatează AFP.

Ţările europene ''ar trebui să intensifice sancţiunile financiare împotriva regimului. Comunitatea internaţională trebuie să împiedice folosirea abuzivă a banilor venezuelenilor pentru a-i ucide pe adversarii regimului şi populaţiile indigene", a declarat Guaido într-un interviu acordat cotidianului Der Spiegel.

El a condamnat cu fermitate decizia luată în ajun de către preşedintele Maduro de a-l expulza pe ambasadorul german la Caracas şi i-a cerut acestuia să "rămână" în Venezuela.

''Venezuela trăieşte sub o dictatură şi acest mod de a proceda reprezintă o ameninţare pentru Germania. Maduro ocupă ilegal preşedinţia. Nu este legitim să declarăm un ambasador ca persoană indezirabilă, mulţumind Germaniei pentru ajutorul umanitar pe care l-a oferit'', a spus el. "Regimul nu-l ameninţă doar verbal pe ambasador, integritatea lui fizică este de asemenea ameninţată", a adăugat el.

Acuzat ''de amestec în treburile interne'' ale Venezuelei, ambasadorul german Daniel Kriener a fost declarat persona non grata şi i s-a cerut să părăsească ţara ''în termen de 48 de ore'', a anunţat miercuri vice-preşedintele venezuelean.

 

Reacția Berlinului

 

Acest gest a fost imediat condamnat de Berlin ca fiind "de neînţeles", apreciind că acesta "agravează situaţia şi nu contribuie la detensionare".

Diplomatul german a mers luni pe aeroportul internaţional din Caracas, la fel ca alţi 12 diplomaţi occidentali şi latino-americani, pentru a-l întâmpina pe Juan Guaido, preşedintele Adunării Naţionale şi preşedinte interimar autoproclamat, susţinut de aproape 50 de ţări.

Guaido, care a încălcat o interdicţie de a părăsi ţara pentru a merge în Columbia, şi-a anunţat întoarcerea ''în pofida ameninţărilor'' lui Maduro care l-a avertizat că va trebui să dea socoteală în faţa justiţiei.

''Opozantul, care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei pe 23 ianuarie, este de atunci anchetat de autorităţi pentru ''uzurpare''.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25