Criză Grecia: Guvernul Tsipras cere prelungirea împrumutului pentru șase luni

Grecia și zona euro se îndreaptă spre depășirea blocajului privind programul de salvare economică a Atenei. Guvernul Tsipras a clipit primul, confirmând că va cere o un împrumut pentru următoarele șase luni.

Acordul oficial ar putea include și prevederi "informale", care să nu provoace pagube politice interne pentru guvernul Tsipras, dar nici zonei euro. O poziție mai flexibilă a Bruxellesului ar fi putut crea un precedent pentru viitoare negocieri cu țări aflate în criză. Nu este exclus ca liderii zonei euro să acorde grecilor ajutoare pe care acordul financiar nu le include.

Pachetul financiar în vigoare expiră la 28 februarie. Zona euro a insistat ca Atena să ceară o prelungire a acestei înțelegeri, refuzând orice altă variantă. Guvernul Tsipras spera însă la un nou acord, mai puțin riguros și doar pentru următoarele șase luni, care să permită Greciei o relaxare fiscală. 

Ultimatum pentru Grecia din partea Eurogrupului, după eșecul negocierilor de la Bruxelles

Miercuri, părțile par să fi depășit în parte deblocajul, Grecia anunțând că va accepta prelungirea împrumutului pentru o perioadă de șase luni. Guvernul grec insistă însă că noul pachet financiar nu va fi identic cu cel deja în vigoare.

Un potențial acord va trebui ratificat de parlamentul fiecărui stat din zona euro.

"Să așteptăm ca ministrul de Finanțe Varoufakis să depună astăzi solicitarea pentru extinderea împrumutului", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Sakellaridis, pentru Atenna Tv.

Criză Grecia. Germania: "Guvernul Tsipras e iresponsabil". Negocieri disperate la Bruxelles

"Toate deliberările se concentrează pe găsirea punctelor convergente, vrem să credem că ne aflăm pe drumul cel bun. Ne întoarcem la masa discuțiilor pentru a găsi o soluție", a mai arătat el.

Marți, Greciei i s-a transmis că are termen până vineri să semneze extinderea actualului pachet de salvare financiară, după ce a doua întâlnire a miniștrilor de Finanțe din zona euro s-a încheiat fără un acord cu Atena.

Referințe: Ekathimerini; Bloomberg

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel