Criza din Grecia: Guvernul Syriza pregătește naționalizarea băncilor și o monedă paralelă

Grecii pun la punct un plan de contingență în cazul în care cel mai rău dintre scenarii, ieșirea din zona euro, se va materializa. Cotidianul britanic The Daily Telegraph scrie că Executivul Syriza face planuri de naționalizare a băncilor și introducere a unei monede paralele pentru plata pensiilor și salariilor dacă zona euro nu acceptă măsuri mai blânde de austeritate.

În același timp, guvernul ar putea să declare default (incapacitate de plată) săptămâna viitoare în cazul unui împrumut al Fondului Monetar Internațional, mai scrie sursa citată.

"Suntem un guvern de stânga. Dacă trebuie să alegem între a declara default FMI și a declara default poporului nostru, nu trebuie să ne gândim prea mult", a declarat un înalt oficial grec.

Până la 9 aprilie, Grecia trebuie să plătească Fondului Monetar Internațional 458 de milioane de euro. Dacă își respecta angajamentul față de creditorul internațional, guvernul grec nu va mai avea suficienți bani pentru a plăti salariile și serviciile sociale ale bugetarilor. Situația se poate evita doar dacă zona euro va fi de acord să plătească la timp următoarea tranșă a împrumutului interimar contractat recent de Grecia.

Uniunea Europeană, furioasă din cauza apropierii Greciei de Rusia

"Vom închide băncile și le vom naționaliza, apoi vom formula IOU-uri (documente prin care se recunoaște datoria; I owe you, în engl.), și știm cu toții ce înseamnă asta. Ce nu vom accepta este să devenim protectorat al UE", spune o sursă citată de The Daily Telegraph.

Germania, cel mai mare creditor al Greciei, a avertizat luni că zona euro nu va acorda Atenei noi fonduri până când nu va prezenta o listă detaliată a reformelor iar unele dintre acestea nu vor fi legiferate.

Guvernul elen a trimis săptămâna trecută o listă cu propuneri de reformă, în speranța că va putea debloca astfel noi fonduri din partea creditorilor. La finele lunii trecute, miniștrii de Finanțe din zona euro au căzut de acord să ofere Greciei o prelungire cu patru luni a programului de asistență, cu condiția ca Atena să demareze o serie de reforme.

Ministrul de Finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble, a recunoscut la 13 martie, în premieră, că ia în calcul orice scenariu în cazul crizei din Grecia, inclusiv o ieșire din zona euro a țării de la Marea Mediterană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel