Criză Coreea de Nord. Japonia, apel către Kim Jong-un

Kim Jong Un
Kim Jong Un

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a îndemnat Coreea de Nord să întreprindă acţiuni "concrete" spre denuclearizare în Peninsula Coreea, marţi în timpul unei întâlniri cu şeful serviciilor de informaţii sud-coreene, Suh Hoon, informează dpa.

"Este foarte important ca Coreea de Nord să treacă de la vorbe la acţiuni concrete spre denuclearizare", a declarat Abe.

"Sunt aici pentru a transmite mesajul preşedintelui Moon Jae In că cooperarea dintre Japonia şi Coreea de Sud este necesară pentru a transforma curentul de pace de la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang într-unul folositor", a declarat la rândul său Suh în timpul discuţiilor purtate la Biroul prim-ministrului nipon.

Suh a sosit luni la Tokyo pentru a-i informa pe liderii japonezi, inclusiv pe Abe, despre întâlnirile emisarului sud-coreean cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian şi preşedintele american Donald Trump la Washington săptămâna trecută.

După întâlnire, Suh a declarat reporterilor că Abe "şi-a exprimat respectul faţă de leadershipul preşedintelui Moon pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Coreea de Sud şi de Nord şi menţinerea păcii spre denuclearizarea Peninsulei Coreea".

Moon şi Kim au convenit să ţină un summit la sfârşitul lunii aprilie.

Abe pleacă în SUA

Abe urmează să se ducă la Washington în aprilie pentru discuţii cu Trump asupra Coreei de Nord înainte de o întâlnire planificată între Kim şi preşedintele SUA.

Phenianul a promis în această lună să suspende testele sale nucleare şi de rachete balistice în urma discuţiilor cu o delegaţie sud-coreeană. Casa Albă a declarat de asemenea că o întâlnire între Trump şi Kim nu va avea loc decât dacă Coreea de Nord va trece la fapte.

Japonia este gata să acorde peste 300 de milioane de yeni (2,8 milioane de dolari) pentru a ajuta Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să inspecteze instalaţiile nucleare în Coreea de Nord dacă ţara complet izolată de exterior este de acord cu inspecţiile, a anunţat agenţia de presă Kyodo duminică, citând oficiali guvernamentali japonezi nenominalizaţi.

Tokyo şi Washingtonul consideră că inspecţiile AIEA sunt primul pas spre denuclearizare, potrivit agenţiei de presă nipone. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel