Cristi Danileț, cercetat de Inspecția Judiciară

danilet1
danilet1

Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, este cercetat de Inspecția Judiciară după apariția în presă a unor informații privind implicarea nepermisă a judecătorului în examentul de admitere la Institutul Național al Magistraturii (INM).

Potrivit ziuanews.ro, Danileț a elaborat grile pentru o asociație non-profit, pe care ulterior le-a vândut candidaților înscriși la examenul de admitere în cadrul INM. Magistratul i-ar fi asigurat pe candidați că vor fi admiși la Institut, altminteri li se vor returna banii.

Însă faptul că Danileț este membru al CSM, adică al instituției care desemnează magistrații ce elaborează testele pentru admiterea la INM și corectează lucrările, și, totodată, a compus teste care au fost vândute concurenților nu este singura încălcare a normelor juridice.
Ca urmare a solicitării ZIUAnews adresată Institutului Național al Magistraturii, am aflat că judecătorul Cristi Danileț „este formator colaborator al Institutului Național al Magistraturii în cadrul formării continue a judecătorilor și procurorilor din anul 2006, în domeniul eticii și deontologiei judiciare".

Hăineală i-a decontat transportul, chiria și diurna lui Danileț, deși era revocat. A primit și salariu. Ce spune Toni Neacșu

Or, potrivit Art. 7, alin. 3 din „Statutul personalului de instruire al INM", aprobat prin Hotărârea CSM nr 531/19.06.2012, „personalul de Instruire al Insitutului Național al Magistraturii nu se poate implica în activități de pregătire de tip meditații, consultații, remunerate sau nu, individuale sau colective, altele decât cele organizate de Consiliul Superior al Magistraturii sau Institut". În răspunsul pe care Danileț ni l-a dat nouă a susținut că poate să facă orice „lucrare științifică" și că nu a încasat niciun leu din comercializarea grilelor, ignorând însă chiar regulamentul după care ar trebui să se ghideze în calitatea sa de formator la INM, culmea, fix pentru domeniile etică și deontologie profesională.

Danileț a declarat că a "alcătuit grile pe penal și procesual penal pentru Via Lex la solicitarea asociației (...) nefiind în niciun fel remunerat" și că a pus condiția ca testele să fie oferite gratuit concurenților, lucru care însă nu s-a întâmplat.
Magistratul a mai susținut că nu se află în „conflict de interese" pentru că nu face parte din „comisiile pentru admitere la INM" și nici nu a „participat, ca membru CSM, la votul pentru numirea membrilor în aceste comisii". Totodată, Danileț a mai susținut că nu știe ce alt judecător a mai elaborat teste pentru Via Lex, iar asta în condițiile în care magistrații țin la imaginea lor și este greu de crezut că s-ar asocia, de pildă, cu vreun coleg cercetat pentru fapte de corupție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel