Crimă Mediaș - recurs compensatoriu. Toni Neacșu dă cărțile pe față

Rodica Mitu / 14 ian 2019 / 14:01 Salveaza PDF Comentarii
Justiție
Justiție

Toni Neacșu explică, într-o postare pe Facebook, că nimeni nu poate fi eliberat doar în baza recursului compensatoriu.

„Omisiunea este cea mai perfidă formă de dezinformare, iar denaturarea adevărului pentru a exploata emoțiile publice cea mai gravă formă de manipulare.

Autorul oribilei crime (n.r. de la Mediaș) nu a fost liberat condiționat din Penitenciar în baza legii privind recursul compensatoriu. Este pur și simplu fals. Mai întâi, nu există nici o persoană eliberată NUMAI în baza recursului compensatoriu. Legea nu face decât să dea posibilitatea celor aflați în executarea unor pedepse să intre ceva mai devreme în discuția comisiilor pentru liberări condiționate. Liberarea se dispune doar dacă este întrunit un cumul de condiții, dintre care cea mai importantă este executarea unei părți importante din pedeapsă. Maximul pe care îl poate câștiga o persoană în baza recursului compensatoriu într-un an este de 72 de zile, ceea ce este infim atunci când vorbim de pedepse mari. Dincolo de asta, mai important, nu există un drept de a fi liberat condiționat înainte de a executa zi cu zi pedeapsa ci doar o vocație, în sensul că doar un judecător, atunci când e convins că persoana este reabilitată, dispune liberarea înainte de termen. Asta se întâmplă atât cu legea recursului compensatoriu cât și fără aceasta.

În al doilea rând, în situația concretă, acest Rusu Marius a fost liberat condiționat prin sent pen nr. 595 din 16 mai 2018 a Judecătoriei Deva, deci acum 8 luni de zile. El executase fracția de 3/4 din pedeapsa de 4748 de zile (13 ani), adică aproape 10 ani, mai exact 3634 de zile, începând din 2008. Cu sau fara recursul compensatoriu acesta putea fi liberat condiționat de către judecător, în aceleași condiții în care a fost. Beneficiul potrivit Legii nr. 169/2017 a fost de 408 zile, dar și fără acestea el îndeplinea toate condițiile, inclusiv executarea unei părți din pedeapsă, pentru a fi liberat condiționat.

Judecătorul care a dispus liberarea condiționată a făcut-o nu pentru că exista legea recursului compansatoriu ci pentru că a apreciat că acesta s-a îndreptat. Și fără această lege soluția era aceeași. Putea să-l mai țină acolo încă 2 ani dacă considera contrariul”, a transmis Toni Neacșu.

 

VEZI ȘI: EXCLUSIV Crin Antonescu, conflict cu președintele PNL. Declarație tranșantă: El m-a invitat

VEZI ȘI: Adina Florea, scurt comentariu după ce s-a aflat că cere arestarea lui Onea și Portocală


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26