EXCLUSIV  Cresc IRCC și ROBOR? Dumitru Nancu (FNGCIMM) a spus ce se va întâmpla cu cei doi indici în 2023

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM, a vorbit despre românii care au trecut de la ROBOR la IRCC.

Dumitru Nancu, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, a vorbit despre cei aproximativ 17.000 de români care au trecut de la ROBOR la IRCC și despre ce se va întâmpla cu acești doi indici în anul 2023.

„Pe lângă Covid-19, am avut și război și e clar că avem și o criză economică. FED-ul (Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii) a anunțat 4,6% dobânda, cea mai mare care a fost în SUA vreodată. Guvernul României a venit cu acest program, IMM Invest, în care pe o perioadă de un an se acoperă această dobândă. E clar că s-a ajuns la un nivel maxim al dobânzilor, ele vor începe să scadă, pentru că sunt direct proporționale cu inflația.

În acest sens, și banca Națională a dat o măsură bună, pentru că a ridicat dobânda de referință, ceea ce a dus la calmarea inflației și eu cred că anul viitor, pe timpul acesta, vom vedea efectele acestor măsuri“, a precizat Nancu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Cea mai importantă instituție financiară a statului român. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Înainte de IMM Invest, doar o firmă din 7 accesa un credit bancar. Raportul e, acum, de 1 din 2

Nancu: Se vor egaliza

„Să te muți la IRCC nu a fost cea mai înțeleaptă decizie“, a completat Val Vâlcu.

„A fost o măsură complementară, pe termen scut. 17.730 de cereri am avut și le-am soluționat, au migrat de la  ROBOR. Bineînțeles că din 2019, orice credit pe persoană fizică nu se poate muta decât în IRCC. Nu putem spune că nu a fost o măsură bună, pentru că, practic, IRCC-ul era la jumătatea ROBOR-ului“, a adăugat Nancu.

„Poate, la anul, ROBOR-ul va scădea“, a spus Val Vâlcu.

„Se vor egaliza, nu cred că va ajunge 8, cum a fost ROBOR-ul. Vor stagna undeva la 6. A mai scăzut și cererea, oferta este foarte mare pe piață.

De asemenea, la suspendarea ratelor, iarăși un program complementar pe care, atât persoanele fizice, cât și IMM-urile puteau să-și suspende pe o perioadă de 9 luni plata dobânzi, în anul 2020 am avut 47.212 cereri, în 2021 am avut 47.639, iar anul 2022 îl închidem cu 32.000 de cereri. 130.000 de români au fost în situația de a-și suspenda ratele“, a concluzionat Dumitru Nancu, directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), la DC News.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  IMM Invest, prelungit și pentru anul următor. Nancu (FNGCIMM) anunță modificările: Programul devine mult mai generos / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel