Cozmin Guşă, IPOTEZĂ sumbră despre conflictul din Ucraina. "România, potenţiala victimă a unei strategii de îngrădire"

Cozmin Guşă, consultant politic, a comentat utimele evenimente de pe scena politică europeană, punctând conflictul din Ucraina şi implicarea României în acest conflict.

Întrebat telefonic la Realitatea care este poziţia României în acest context, acesta i-a răspuns Andrei Miron că "poziţia României în acest context este una extrem de consistentă".

"Înainte să vorbesc de România, aş vrea să vorbesc despre caracteristicile acestui război. El presează două categorii de forţe. O categorie de forţe, din care facem noi parte, cu o NATO neglijată în ultimii ani, cu o anumită autoritate disipată sau difuză şi cu o lipsă de coeziune a lumii de tip euroatlantic care s-a văzut şi în condiţiile crizei eonomice şi care astăzi este testată cu ocazia acestor negocieri şi apoi cu ocazia pregătirilor de război. Pe cealaltă parte, este ofensiva regimurilor de tip autocrat, ca ale lui Vladimir Putin, regimuri care, pe miza acestor războaie, se pot menţine sau nu. Pentru Vladimir Putin, ceea ce va face relativ la Ucraina, rezultatul acestor negocieri, respectiv conflicte, să sperăm că nu vor fi şi armate, e puţină probabilitate să nu se extindă conflictele armate. Repet, pentru Vladimir Putin înseamnă supravieţuirea regimului său, iar pentru puterea de la Kremlin, în ansamblu, pierderea mizei numită Ucraina poate să aibă efectul pierderii mizei Afganistan pentru puterea sovietică care, după aceea, a colapsat", a explicat acesta.

Citeşte şi: Cozmin Gușă: Adriean Videanu și Elena Udrea, vectori importanți ai regimului Traian Băsescu

"Acum să vorbim despre România. Vreau să fac o afirmaţie poate care nu e chiar originală, dar, în mod sigur, mulţi s-au ferit să o spună. S-au ferit să o spună pentru că nu e o veste bună. România este astăzi potenţiala victimă a unei strategii de îngrădire. Dar de data aceasta, această strategie de îngrădire a României, din punct de vedere a potenţialului geopolitic, este coordonată de Moscova. Şi vă explic pe scurt. Aproape toţi vecinii României, astăzi, sunt chestionabili din punct de vedere al implicaţiei euroatlantice, dacă nu chiar mai mult. Probabil că cel mai euroatlantic vecin al nostru, astăzi, ca să fac o glumă amară, este Marea neagră. În rest, la Chişinău, vedem un guvern minoritar, orientat după axa Moscova-Berlin, cu partea democraţilor la Moscova şi partea liberal-democraţilor la Berlin. Despre Ucraina ce să mai vorbim, este o ţară sfârtecată în acest moment şi unde, deocamdată, ofensiva este dr partea celor răi şi avantajul, respectiv cei care doresc separarea Ucrainei", a declarat Cozmin Guşă la Realitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel