Corina Crețu, comisar european: Juncker a prezentat lista comisarilor europeni

Președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat lista cu propunerile aprobate ale fiecărui stat. România este reprezentată de vicepreședintele Parlamentului European, Corina Crețu. Juncker va dezvălui portofoliul care revine fiecărui comisar la mijlocul săptămânii viitoare.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker a înaintat lista celor 28 de comisari către premierul italian Matteo Renzi, în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene.

În următoarea etapă, Consiliul Uniunii Europene trebuie să aprobe lista noilor comisari, care mai apoi va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Urmează audieri ale comisarilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, iar, în ultima fază, plenul legislativului va vota noua echipă a lui Jean-Claude Juncker.

Băsescu, atac final la propunerea lui Ponta: l-a sunat pe Juncker

Președintele Juncker va anunța portofoliul care îi revine fiecărui comisar la mijlocul săptămănii viitoare, precizează comunicatul de presă.

Comunicatul UE este confirmarea oficială a numelor noilor comisari, făcute publice încă de ieri, când luxemburghezul a audiat toți candidații. Publicațiile din Bruxelles, precum European Voice sau Europe Decides, au publicat încă de vineri dimineață componența noii Comisii.

Informații neconfirmate vehiculate în presă spun că europarlamentarul Corina Crețu ar putea primi portofoliul Politicii Regionale sau pe cel al Ajutorului Umanitar.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu pune problema ca României să-i revină Ajutorul Umanitar, această speculație fiind "o făcătură" elaborată în România. Șeful Guvernului susține că țara noastră vânează un portofoliu mult mai important.

ACL îl sesizează pe Juncker: "Desemnarea Corinei Crețu e ilegală"

Propunerea inițială a României a fost ca Dacian Cioloș să obțină pentru a doua oară consecutiv portofoliul Agriculturii. Noua arhitectură gândită de Juncker nu permitea ca un comisar din fostul Executiv să-și păstreze portofoliului și impunea un echilibru de gen, astfel că România a înaintat o a doua propunere, în persoana Corinei Crețu.

Liderii Alianței-Creștin Liberale și președintele Traian Băsescu i-au transmis președintelui Juncker că propunerea Guvernului României este "ilegală" pentru că nu a respctat procedurile interne, care cer o audiere prealabilă în comisiile de specialitate ale Parlamentului României.

Lista publicată pe site-ul Uniunii Europene:

Vytenis ANDRIUKAITIS (Lithuania)

Andrus ANSIP (Estonia)

Miguel ARIAS CAÑETE (Spain)

Dimitris AVRAMOPOULOS (Greece)

Elżbieta BIEŃKOWSKA (Poland)

Alenka BRATUŠEK (Slovenia)

Corina CREŢU (Romania)

Valdis DOMBROVSKIS (Latvia)

Kristalina GEORGIEVA (Bulgaria)

Johannes HAHN (Austria)

Jonathan HILL (United Kingdom)

Phil HOGAN (Ireland)

Vĕra JOUROVÁ (Czech Republic)

Jyrki KATAINEN (Finland)

Cecilia MALMSTRÖM (Sweden)

Neven MIMICA (Croatia)

Carlos MOEDAS (Portugal)

Pierre MOSCOVICI (France)

Tibor NAVRACSICS (Hungary)

Günther OETTINGER (Germany)

Maroš ŠEFČOVIČ (Slovakia)

Christos STYLIANIDES (Cyprus)

Marianne THYSSEN (Belgium)

Frans TIMMERMANS (Netherlands)

Karmenu VELLA (Malta)

Margrethe VESTAGER (Denmark)

Plus: Federica MOGHERINI (Italy), numită Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate de Consiliul European în consens cu președintele ales Juncker.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel