Corina Crețu, comisar european. ACL îl sesizează pe Juncker: "Desemnarea e ilegală"

Liderii Alianței Creștin Liberale, Vasile Blaga și Klaus Iohannis, i-au semnalat șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că europarlamentarul Corina Crețu a fost desemnată ilegal drept candidat al României la o funcție de comisar european.

Opoziția susține că numele europarlamentarului PSD a fost înaintat fără ca anterior acesta să fie audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului României.

Iohannis și Blaga spun că desemnarea "ilegală" va dăuna credibilității Comisiei Europene și a președintelui Jean-Claude Juncker.

Eurodeputat PNL: Corina Crețu trebuie susținută de toate forțele politice

Scrisoarea liderilor ACL:

"În urma informațiilor cu privire la posibila desemnare în funcția de comisar european a doamnei Corina Crețu, ca urmare a nominalizării acesteia din partea domnului Prim-ministru al României, Victor Ponta, vă notificăm prin prezenta faptul că această nominalizare a fost făcută prin încălcarea legii.

Conform articolului 19 din Legea nr.373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene:

(1) Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcții în cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcția de membru al Comisiei Europene."

În urma audierilor desfăşurate în cadrul comisiilor de specialitate ale celor două Camere, o hotărâre va fi transmisă spre vot Biroului Permanent reunit al celor două Camere din Parlamentul României.

În mod evident, dispoziția legală citată se referă la un moment anterior transmiterii nominalizărilor către Comisia Europeană şi nu ulterior, cum s-a întâmplat în cazul de faţă. Ar fi absurd de crezut că legiuitorul s-ar fi referit la o audiere în Parlamentul intern abia după ce propunerea a fost deja asumată de România şi transmisă Comisiei Europene.

Corina Crețu, comisar european. Ivan: Propunere serioasă, cu șanse

În acest caz, dispoziția legală ar fi lipsită de orice conținut şi finalitate, deoarece o eventuală opoziție a Parlamentului, urmare a audierilor efectuate, nu ar mai avea nici o relevanță.

Mai precizăm faptul că audierile în Parlament nu au avut loc, deşi doamna Anca Boagiu, în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, încă din luna iulie a solicitat prin scrisori oficiale atât domnului prim-ministru al României Victor Ponta, cât și președinților celor două Camere ale Parlamentului, să demareze procedurile legale în vederea nominalizării unui Comisar european.

Încălcarea acestei legi are consecințe: în conformitate cu art. 8 alin. 2) din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială republicată, "constituie infracțiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului:

a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaților, Senatului sau Comisiilor Permanente ale acestora, în termenul prevăzut la art. 3 alin. (2), informațiile şi documentele cerute de acestea în cadrul activității de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată."

În concluzie, considerăm că această desemnare ilegală făcută de Prim-ministrul Victor Ponta poate afecta atât credibilitatea Comisiei Europene, cât şi pe cea a Preşedintelui-ales ce ar putea fi pus într-o situaţie dificilă când va trebui să treacă de votul Parlamentului European, având în componenţa Cabinetului un comisar nominalizat ilegal. Considerăm că această încălcare a legii nu trebuie trecută cu vederea de Preşedintele-ales al Comisiei Europene şi ar trebui acţionat în consecinţă".

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy