Coreea de Nord, tensiuni. Tillerson, vizită la Bruxelles. Front comun împotriva lui Kim Jong-Un

kim
kim

Secretarul de stat american Rex Tillerson se va întâlni marți la Bruxelles cu omologii săi din UE și NATO pentru a afișa o hotărâre comună în dosarul privind Coreea de Nord.

Tillerson va încerca și să aplaneze divergențe majore între administrația președintelui Donald Trump și europeni, comentează AFP, potrivit Agerpres.

La mijlocul zilei, șeful diplomației americane are programat un prânz cu omologii săi din cele 28 de state membre ale UE, la invitația înaltului reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, după care va întâlni cu omologii săi din cadrul NATO pentru două zile de consultări consacrate în principal provocărilor majore de securitate ale momentului: Coreea de Nord și Rusia.

"Tirul de săptămâna trecută cu rachetă balistică intercontinentală a arătat că toate națiunile aliate pot fi în raza de acțiune" a Phenianului, a insistat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Partenerii noștri din regiune sunt în pericol (...), deci întreaga lume trebuie să exercite o presiune maximă asupra Coreei de Nord pentru a se ajunge la o soluție negociată pașnic", a spus Stoltenberg, amintind că cele 29 de țări NATO au fost "clare și constante în condamnarea lor" a testului nuclear de la începutul lunii septembrie și a tirurilor cu rachete efectuate de Phenian.

Deși europenii s-au simțit întotdeauna în siguranță, ei au afișat o fermitate fără breșă, înăsprind și mai mult sancțiunile economice împotriva Phenianului, solicitând în același timp o soluționare pașnică a acestei crize.

Dar dincolo de această unitate sacră față de Coreea de Nord, numeroase teme divizează partenerii de o parte și de alta a Atlanticului, începând cu lupta împotriva încălzirii globale, după retragerea SUA din acordul de la Paris asupra climei, decisă de Donald Trump. UE este de asemenea îngrijorată de faptul că președintele american contestă acorduri multilaterale, ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) sau chiar ale Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Trump, atac la Iran

Atacurile virulente ale președintelui american la adresa acordului nuclear cu Iranul, pe care a refuzat să-l "certifice" în octombrie, au scos la iveală un alt antagonism profund cu europenii, care s-au unit pentru a-l apăra.

"A păstra acordul nuclear cu Iranul și a-l aplica în toate aspectele sale reprezintă o prioritate esențială în domeniul securității pentru Europa", a spus Mogherini cu câteva zile în urmă.

Chiar și NATO, o organizație de cooperare militară transatlantică dominată în mod tradițional de Statele Unite, a fost criticată de Donald Trump, care nu-și ascunde exasperarea în fața unei "împărțiri a sarcinilor" inegale și cere fără menajamente aliaților europeni și canadian să-și crească bugetele militare.

Turneul lui Rex Tillerson în Europa începe la scurt timp după ce presa a scris că se așteaptă o înlocuire a acestuia de la șefia Departamentului de Stat, fapt ce ilustrează tensiunile recurente ale fostului CEO al ExxonMobil cu Donald Trump. Casa Albă l-ar putea înlocui în curând cu directorul CIA, Mike Pompeo, chiar presându-l să demisioneze, au relatat media americane săptămâna trecută.

Președintele Donald Trump a avut nevoie de mai bine de 24 de ore pentru a-și reafirma sprijinul, dar a insistat pe "divergențele" de opinii. "Eu sunt cel care are ultimul cuvânt", a concluzionat miliardarul republican pe Twitter.

Reacționând la ceea ce el a numit "speculații și zvonuri", Stoltenberg a îndemnat luni la "concentrare".

"Am văzut din nou și din nou că NATO și miniștrii NATO sunt capabili să se concentreze asupra sarcinilor de bază și să facă munca ce trebuie făcută în ciuda speculațiilor și zvonurilor", a declarat Stoltenberg presei la Bruxelles. "Și sunt absolut sigur că acest lucru se va întâmpla și acum. Avem nevoie de instituții puternice precum NATO, mai ales când vedem atât de multă incertitudine, imprevizibilitate, amenințări în lume", a adăugat el.

Stoltenberg a salutat de asemenea "rolul-cheie" al lui Rex Tillerson "pentru trimiterea unui mesaj de descurajare, unitate și determinare a întregii Alianțe" în fața Coreei de Nord, "dar și un mesaj în sensul că trebuie să continuăm să lucrăm pentru o soluție pașnică".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel