COP26. Ce reprezintă summitul și de ce este important pentru schimbările climatice

Pexels
Pexels

Summitul COP26 urmează să reunească lideri de talie mondială în Marea Britanie. 

Marea Britanie găzduiește un summit care este considerat crucial pentru schimbările climatice scăpate de sub control, scrie BBC. Întâlnirea de la Glasgow din 31 octombrie, care va ține până în 12 noiembrie ar putea duce la schimbări majore în viața noastră de zi cu zi.

Ce este COP26 și de ce se întâmplă?

Lumea se încălzește din cauza emisiilor de gaze provenite de la oameni. Evenimentele meteorologice extreme legate de schimbările climatice, inclusiv valuri de căldură, inundații și incendii forestiere, se intensifică. Ultimul deceniu a fost cel mai cald din istorie, iar guvernele sunt de acord că este nevoie de acțiuni colective urgente.

Pentru această conferință, 200 de țări sunt solicitate să își prezinte planurile de reducere a emisiilor până în 2030. Toți au convenit în 2015 să facă schimbări pentru a menține încălzirea globală „cu mult sub” 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, și să încerce să țintească 1,5 grade Celsius, astfel încât să evităm o catastrofă climatică. Aceste idei rezidă în Acordul de la Paris și înseamnă că țările trebuie să continue să facă reduceri mai mari de emisii până la zero net în 2050.

Ce se va decide la COP26?

Majoritatea țărilor își vor stabili planurile de reducere a emisiilor înainte de începerea summitului, astfel încât să își dea seama dacă sunt pe drumul cel bun în prealabil. Dar pe parcursul celor două săptămâni pot fi așteptate noi anunțuri. Multe rapoarte sunt de așteptat să fie foarte tehnice, inclusiv regulile încă necesare pentru implementarea Acordului de la Paris, de exemplu.

Alte anunțuri ar putea include:

- Trecerea mai rapidă spre mașinile electrice;
- Accelerarea eliminării treptate a energiei pe cărbune;
- Intensificarea proceselor de conservare forestiere;
- Protejarea mai multor oameni de impactul schimbărilor climatice, cum ar fi finanțarea sistemelor de apărare de coastă.

Aproximativ 25.000 de oameni sunt așteptați la Glasgow, inclusiv lideri mondiali, lobbyiști și jurnaliști. Zeci de mii de activiști și companii vor fi, de asemenea, acolo pentru a organiza evenimente, pentru networking, dar și pentru a organiza proteste. Extinction Rebellion, de exemplu, solicită încetarea imediată a utilizării combustibililor fosili.

La sfârșitul conferinței, se așteaptă o declarație generală. Fiecare țară va fi obligată să se înscrie și ar putea include angajamente specifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel