Convoi militar rusesc de 12 km lungime, în drum spre Ucraina. Cantitate „colosală” de echipament de luptă pregătită de Kremlin

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kris Møklebust)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kris Møklebust)

Rusia își aprovizionează și își consolidează forța de invazie din estul Ucrainei cu un convoi lung de vehicule care se îndreaptă spre regiune, indicând probabil că acolo va avea loc o nouă fază a războiului, potrivit unui înalt oficial al Pentagonului.

Convoiul, expus în imagini prin satelit, se întinde pe aproximativ 12 km. Acesta  conține vehicule pentru comanda și aprovizionarea unităților de infanterie și, eventual, elicoptere, a spus oficialul, care a furnizat evaluări de informații sub condiția anonimatului, potrivit USA Today.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat cu privire la o ofensivă rusă iminentă în estul țării sale și a îndemnat civilii să fugă din regiune.

„Ocupanții au trimis zeci de mii de soldați și un număr colosal de echipamente pentru a pregăti noi atacuri”, a avertizat el într-un discurs adresat parlamentarilor sud-coreeni, tradus de NBC News. Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a emis luni un avertisment similar.

Oficialul Pentagonului a spus că unele dintre forțele ruse implicate în încercarea eșuată de a ocupa capitala Kiev par să se îndrepte spre regiunea de est. Există aproximativ 60 de grupuri tactice de batalioane rusești în estul și sudul Ucrainei – între 48.000 și 60.000 de militari – a spus oficialul.

Rusia ar putea să utilizeze muniţii cu fosfor alb

Marea Britanie şi-a exprimat luni temerea că forţele preşedintelui rus Vladimir Putin ar putea să utilizeze muniţii cu fosfor alb (WP) la bombardarea portului ucrainean Mariupol, aflat sub asediu de peste 40 de zile, potrivit dpa. 

O analiză a serviciilor de informaţii britanice menţionează că acest tip de exploziv a fost deja folosit de Rusia în regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Fosforul alb este folosit pentru iluminarea pe timp de noapte sau pentru a crea o cortină de fum, dar atunci când este folosit ca armă acesta provoacă arsuri severe.

'Recurgerea continuă a Rusiei la bombe neghidate diminuează capacitatea de a discerne în timpul ţintirii şi efectuării loviturilor, crescând în acelaşi timp substanţial riscul de noi victime', se menţionează în analiza britanică. Marea Britanie intenţionează să-şi sporească suportul militar pentru Ucraina în urma vizitei neanunţate a premierului Boris Johnson la Kiev în weekend, unde s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel