Vladimir Putin, noi planuri crunte pentru civilii din Ucraina. Ar putea să utilizeze muniţii cu fosfor alb

Marea Britanie şi-a exprimat luni temerea că forţele preşedintelui rus Vladimir Putin ar putea să utilizeze muniţii cu fosfor alb (WP) la bombardarea portului ucrainean Mariupol, aflat sub asediu de peste 40 de zile, potrivit dpa. 

O analiză a serviciilor de informaţii britanice menţionează că acest tip de exploziv a fost deja folosit de Rusia în regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Fosforul alb este folosit pentru iluminarea pe timp de noapte sau pentru a crea o cortină de fum, dar atunci când este folosit ca armă acesta provoacă arsuri severe.

În analiza serviciilor de informaţii publicată luni de Ministerul britanic al Apărării se afirmă că 'utilizarea anterioară a muniţiilor cu fosfor de către 'forţele ruse' în regiunea (oblast) Doneţk ridică posibilitatea unei viitoare utilizări a lor la Mariupol în timp ce luptele pentru oraş se intensifică'.

Rusia recurge tot mai mult la bombe neghidate

Forţele ruse, indică totodată Ministerul britanic al Apărării, au continuat bombardamentele în zone din regiunile Doneţk şi Lugansk, iar trupele de la Kiev au respins 'mai multe atacuri'.

'Recurgerea continuă a Rusiei la bombe neghidate diminuează capacitatea de a discerne în timpul ţintirii şi efectuării loviturilor, crescând în acelaşi timp substanţial riscul de noi victime', se menţionează în analiza britanică. Marea Britanie intenţionează să-şi sporească suportul militar pentru Ucraina în urma vizitei neanunţate a premierului Boris Johnson la Kiev în weekend, unde s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski.

Secretarul de stat George Eustice a declarat pentru Sky News:' Trebuie să ne asigurăm ca Putin să nu poată triumfa'. 'Ucrainenii au fost incredibil de curajoşi, cred că preşedintele Zelenski şi-a condus bine oamenii şi am fost cu toţii uimiţi de actele de vitejie pe care le-am vazut, dar şi profund şocaţi de unele dintre acele scene teribile pe care le vedem apărând acum în oraşele de unde Rusia s-a retras'.

În localitatea Buzova de lângă Kiev, oficiali locali au declarat că trupuri prezentând 'proba execuţiei' au fost descoperite după retragerea forţelor ruse. Buzova este situată nu departe de Bucea, o altă localitate unde au fost descoperite atrocităţi, chiar dacă Rusia afirmă că nu este decât o înscenare.

Volodimir Zelenski le-a transmis ucrainenilor în cursul nopţii de duminică spre luni într-un mesaj video să se pregătească de un atac rusesc în estul ţării. 'Trupele ruse vor trece la operaţiuni încă şi mai importante în estul statului nostru', a spus el. 'Ar putea folosi şi mai multe rachete împotriva noastră, chiar mai multe bombe aeriene. Dar ne pregătim pentru acţiunile lor.Vom răspunde. Vom fi şi mai activi în ceea ce priveşte dotarea armatei ucrainene', a menţionat Zelenski, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel