CULTELE, luate în vizor, control strict! Măsuri URGENTE

Control mai strict asupra cultelor. Măsuri urgente, în Bulgaria
Control mai strict asupra cultelor. Măsuri urgente, în Bulgaria

Bulgaria ia măsuri pentru un control mai strict asupra cultelor.

Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri o majorare semnificativă a finanţării publice a cultelor, în încercarea de a limita ascensiunea islamului radical, transmite agenţia France Presse. Amendamentele adoptate introduc, de asemenea, un regim de înregistrare a lăcaşurilor de cult şi a înalţilor demnitari religioşi străini. Statul bulgar va acorda o subvenţie anuală de 10 leva (5 euro) pentru fiecare credincios fie al Bisericii Ortodoxe (peste 80% din cei aproape 7 milioane de bulgari), fie al cultului musulman.

La ultimul recensământ din Bulgaria, organizat în urmă cu şapte ani, 4,3 milioane de bulgari s-au declarat creştini, iar 570.000 musulmani. Experţii subliniază totuşi că respectivul recensământ nu reflectă realitatea în mod fidel; proporţia musulmanilor este estimată la 1,3% din populaţia bulgară. Noua lege va permite o creştere substanţială a finanţării, care până acum era plafonată la 15 milioane de leva (7,5 milioane de euro) pentru fiecare dintre cele două culte în cauză (creştin ortodox şi musulman).

Citește și: OUG măsuri fiscale. Vasii: România va trebui să-și asume

Măsura vizează reducerea finanţării din străinătate, în special pentru cultul musulman, dinspre Turcia şi Arabia Saudită. Totuşi, donaţiile anonime, a căror interzicere a fost propusă de partidele naţionaliste bulgare, vor fi permise. Autorităţile de la Sofia sunt îngrijorate de ascensiunea islamului radical în Bulgaria, mai ales în interiorul comunităţii rome. După căderea regimului comunist în 1989, au fost ridicate numeroase moschei în Bulgaria graţie finanţărilor turce şi saudite, în regiunile cu minoritate musulmană puternică, din sudul şi nord-estul ţării.

Citește și: Măsuri de securitate sporite pe aeroporturile din Germania



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel