Consiliul Judeţean Mureş a reziliat contractul de reabilitare a Palatului Culturii

Consiliul Judeţean Mureş a anunţat, marţi, rezilierea contractului de reabilitare a Palatului Culturii din Târgu Mureş, cu o valoare de 6,5 milioane lei, din care circa 6 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă, motivul fiind întârzierile în executarea lucrărilor.

"Suntem într-o situaţie neplăcută şi nedorită de nimeni. Am avut mari speranţe privind acest proiect. Cu câţiva ani în urmă s-a realizat reabilitarea interioară a Palatului Culturii, iar acum am propus reabilitarea exterioară şi finalizarea acelor lucrări interioare care au fost omise din proiectul iniţial. Dacă totul mergea bine, la sfârşitul verii trebuia să avem bucuria de a vedea această clădire emblematică a municipiului Târgu Mureş în frumuseţea sa de odinioară. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa. Problemele care au condus la situaţia actuală sunt numeroase. Prima problemă este legată de legislaţia privind achiziţiile publice. Cu toate că aceasta a fost modificată în mai multe rânduri, de cele mai multe ori suntem obligaţi să încheiem contract cu ofertantul care a propus cel mai mic preţ. În cazul Palatului Culturii executantul a câştigat licitaţia cu o ofertă de preţ la 80% faţă de preţul estimat de proiectant", a declarat Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, potrivit Agerpres.



Executantul a beneficiat de mai multe prelungiri



"Executantul lucrărilor de reabilitare a Palatului Culturii din Târgu Mureş a avut întârzieri majore în realizarea proiectului, astfel, după mai multe notificări trimise executantului, Consiliul Judeţean Mureş a decis rezilierea contractului începând cu data de 6 iulie 2020. Executantul are obligaţia de a părăsi şantierul în termen de 20 de zile după reziliere. În 2017, Consiliul Judeţean Mureş a câştigat finanţare europeană pentru reabilitarea Palatului Culturii în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. În urma unei proceduri de licitaţie publică, în data de 31 octombrie 2017, administraţia judeţeană a încheiat un contract pentru realizarea proiectului tehnic şi pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a Palatului Culturii cu Asocierea SC Romconstruct Group SRL - SC Concas SA, prin liderul de asociere SC Romconstruct Group SRL, Ploieşti. Lucrările de reabilitare au început în data de 22 ianuarie 2019", a precizat CJ Mureş, într-un comunicat de presă.

CJ Mureş a mai afirmat că întârzierile majore în executarea lucrărilor au fost cauzate, în primul rând, de lipsa de mobilizare a executantului, iar lipsa de personal a făcut ca, după 17 luni de la începerea lucrărilor, stadiul acestora să fie sub 40%, astfel încât societatea nu mai putea finaliza lucrările contractate în termenul iniţial, şi anume până la data de 31 august 2020.

"Totodată, executantul nu a respectat, în termenul impus, cerinţele înştiinţărilor de remediere a diverselor deficienţe constatate pe perioada executării contractului. Consiliul Judeţean Mureş va întreprinde toate măsurile necesare astfel încât în cel mai scurt timp posibil să pregătească şi să deruleze o procedură de achiziţie în urma căreia să fie desemnat un nou executant, care să finalizeze lucrările începute", se mai arată în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel