Consiliul Cultelor: înscrierea sau retragerea de la ora de religie, prin cerere scrisă

Consiliul Consultativ al Cultelor din România solicită Parlamentului ca atunci când va completa art. 18 alin. 2 teza I din Legea educaţiei naţionale să prevadă clar că înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar şi retragerea acestuia se vor face prin cere scrisă.

Întrunit  în ședință de lucru la Reşedinţa Patriarhală în ziua de 28 februarie 2015 sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit Romano-Catolic de București potrivit Statutului care prevede preşedinţia prin rotaţie), Consiliul Consultativ al Cultelor din Româniaa luat actde motivarea deciziei Curții Constituționale a României nr. 669 din 12 noiembrie 2014 privitoare la statutul orei de Religie, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 59 din 23 ianuarie 2015 și a constatat următoarele:

Curtea Constituţională a menținut statutul orei de Religie ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru Şcoală, aflată în planul-cadru de învăţământ și în oferta educaţională a școlii.

Curtea Constituţională a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de Religie, şi anume pe baza unei cereri de înscriere.

CITEȘTE ȘI: RELIGIE - CCR. Luptă totală pentru păstrarea religiei în școli. Rețelele de socializare au luat foc!

Consiliul Consultativ al Cultelor din România a constatat că decizia Curţii Constituţionale a valorificat următoarele principii:

- statutul constituționalparticular al învățământului religios, organizat și garantat de în școlile de stat, potrivit cerințelor specifice fiecărui cult (art. 32 alin. 7 din Constituția României);

- dreptul părinților și tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor minori a căror răspundere le revine (art. 29 alin. 6 din Constituția României)

- importanța libertății de religie și conștiință, care implică în mod necesar inițiativa proprie a persoanei în toate problemele care privesc religia și conștiința (pct. 19 al motivării deciziei Curții Constituționale nr. 669/2014, în interpretarea art. 29 alin 1 din Constituție).

1. Pornind de la convingerea comună că ora de Religie promovează valorile spirituale perene şi comportamentul uman pașnic şi responsabil în familie şi societate,Consiliul Consultativ al Cultelor din România aadoptatapelul comun intitulat LUMINĂ PENTRU VIAȚĂ. Importanța orei de Religie pentru educația copiilor și tinerilor (Anexă).

CITEȘTE ȘI: Ora de religie, în școli. Avertismentul unui preot

2. Consiliul Consultativ al Cultelor din România solicită Parlamentului României ca, în adoptarea prevederilor legale care urmează să pună în aplicare Decizia Curții Constituționale nr. 669/2014 și să completeze art. 18 alin. 2 teza I din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, să aibă în vedere și următoarea propunere:

Art. 18 alin. 2 teza I: Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de Religie se face prin cerere scrisă a elevului major, a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor; schimbarea acestei opțiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisă a elevului major, a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

Motivare

Prin această formulare, va fi respectată decizia Curții Constituționale a României şi facilitată înscrierea pentru participarea elevilor la ora de Religie, întrucât:

- participarea elevului la ora de Religie se face în urma exprimării dorinţei persoanei îndreptățite legal, conform libertății de conștiință;

- se ține cont de caracterul de disciplină aflată în trunchiul comun al orei de Religie;

- pentru părinți, se evită obstacolele birocratice și umilitoare, precum reînscrierea anuală sau pe cicluri de învățământ;

- în plan administrativ, școlile nu mai trebuie să gestioneze, anual sau pe cicluri de învățământ, aproape două milioane de cereri de înscriere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel