Consilier special, numit de Australia pentru ”transparența” anchetei asupra uciderii celor 7 lucrători umanitari din Gaza

FOTO: Freepik @tinasanflippo4
FOTO: Freepik @tinasanflippo4

Australia a numit un consilier pentru ca ancheta ce vizează uciderea celor șapte lucrători umanitari să fie ”transparentă”, iar responsabilii să ”fie trași la răspundere”.

Australia, una dintre țările care a pierdut un lucrător umanitar în atacul de pe 1 aprilie, din Fâșia Gaza, a numit luni un fost șef militar pentru a ancheta împreună cu Israelul moartea celor șapte lucrători umanitari, astfel încât toți cei responsabili pentru aceste lovituri să fie ”trași la răspundere”, notează AFP, scrie Agerpres.

Lalzawmi ”Zomi” Frankcom, o australiană de 43 de ani, precum și alți șase lucrători umanitari ai ONG-ului american World Central Kitchen (WCK), au fost uciși pe 1 aprilie în Fâșia Gaza de trei lovituri israeliene lansate în patru minute asupra convoiului lor.

”Greșeli grave”, susține IDF

Armata israeliană (IDF), care a recunoscut că a făcut o serie de ”greșeli grave”, a concediat doi ofițeri militari, dar acest lucru nu a potolit indignarea internațională.

Șefa diplomației australiene, Penny Wong, a apreciat sâmbătă ca fiind ”insuficiente” informațiile despre atac oferite de Israel.

Luni, ea l-a numit pe Mark Binskin, un fost șef al forțelor aeriene australiene, drept consilier special însărcinat să colaboreze cu Israelul pentru a garanta ”transparența” anchetei.

”Australia a spus clar guvernului israelian că se așteaptă și are încredere că acest angajament va fi facilitat”, a declarat ea.

Guvernul se așteaptă ca ”toți cei responsabili pentru aceste decese să fie trași la răspundere”, a adăugat ministrul, precizând că Binskin va fi însărcinat să se asigure de acest lucru.

De asemenea, el va sfătui guvernul australian dacă sunt justificate anchete suplimentare, a mai spus Penny Wong.

Fondatorul și CEO-ul World Central Kitchen, José Andres, a cerut duminică o anchetă ”mult mai amănunțită” și ”independentă”, considerând atacul ”de neiertat”.

Lucrătorii umanitari - trei britanici, un canadian cu dublă naționalitate, un polonez, o australiană și un palestinian - au fost uciși după ce au supervizat descărcarea parțială a unei nave care transporta 300 de tone de ajutor alimentar din Cipru.

Citește și: Șapte voluntari, uciși în Gaza după o ”identificare greșită”. Flickinger era tatăl unui copil de 18 luni. Biden, mâhnit, l-a sunat pe Netanyahu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel