Conflictul din Siria încetează. Guvernul de la Damasc și rebelii au acceptat armistițiul

Conflictul din Siria încetează oficial. Guvernul de la Damasc și rebelii sunt de acord cu armistițiul la care au achesat  deja Rusia, Turcia și Iran. 

Armistițiul dintre Guvernul de la Damasc va fi păzit" de Turcia și Rusia, care vor acționa ca garanți. Anunțul a fost făcut de președintele Rusiei, Vladimir Putin. 

Rusia, Iran și Turcia au anunțat încă de săptămâna trecută că sunt pe cale să ajungă la o înțelegere care privește încetarea conflictului din Siria, informează Reuters.

'Un eveniment s-a petrecut în ultimele ore. Nu doar că l-am așteptat de mult timp, dar am muncit mult pentru a ajunge aici', a declarat Putin la o întâlnire cu miniștrii apărării și de externe, Serghei Șoigu și Serghei Lavrov.

'Au fost semnate trei documente: primul este între guvernul sirian și opoziția armată pentru încetarea focului pe întreg teritoriul sirian', a precizat liderul de la Kremlin.

Acordul de încetare a focului va intra în vigoare la miezul nopții de 29 spre 30 decembrie, potrivit armatei siriene, care a anunțat la rândul ei o 'oprire totală a operațiunilor militare'.

Al doilea acord privește instituirea unor măsuri de verificare a respectării armistițiului, iar 'al treilea document este o declarație de intenție (a părților implicate în conflict) pentru lansarea negocierilor de pace', a mai indicat mai departe Putin.

El a anunțat de asemenea o reducere a prezenței militare ruse în Siria, subliniind însă că Rusia va continua 'lupta împotriva terorismului internațional' și va 'susține guvernul legitim sirian' în această luptă.

La rândul său, ministrul Șoigu a declarat că grupări în cadrul cărora luptă circa 62.000 de combatanți rebeli și care sunt 'principalele forțe ale opoziției armate' au semnat acordul de încetare a focului convenit cu regimul de la Damasc, notează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel