“Compendiul de tuberculoză ” - lansat la București

Colectiv de autori Compendiu TB_
Colectiv de autori Compendiu TB_

Prof. univ. dr. Constantin MARICA si Prof. asoc. dr. Cristian DIDILESCU, impreuna cu dr. Florin MURGOCI, dr. Mihaela TANASESCU, dr. Oana ARGHIR au lansat miercuri 13 iulie la Bucuresti “Compendiul de tuberculoza”.

[caption id="attachment_84090" align="alignleft" width="300" caption="Colectivul de autori ai Compendiului"][/caption] Printre invitatii speciali la eveniment s-au aflat: prof. dr. Ioan Fulga – Prorector UMF Carol Davila, prof. dr. Florin Mihaltan – Presedinte al Societatii Romane de Pneumologie, prof. dr. Ioan Cordos - Chirurgie Toracica, Institutul Marius Nasta, UMF Carol Davila, dr. Radu Stoica – Manager General al Institutului Marius Nasta, prof. dr. Tiberiu Nanea - UMF Carol Davila, prof. dr. Emanoil Ceausu - UMF Carol Davila, prof. dr. Nicolae Iordache - UMF Carol Davila, prof. dr. Dumitru Matei - UMF Carol Davila , dr. Marius Dumitru - Presedinte Asociatia Pacientilor cu TBC din Romania.

Compendiul este structurat pe 17 capitole, abordand teme precum: epidemiologia tuberculozei, cai de transmitere, tuberculoza in situatii speciale (copii, gravide, tranplantati, etc), tuberculoza multidrogrezistenta (TB MDR), programul national de control al tuberculozei si altele.

Compendiul reprezinta si o dovada a eforturilor intense depuse de medicii pneumologi romani pentru impiedicarea raspandirii epidemiei de TB si gasirea de noi solutii in managementul TB, in elaborarea volumului autorii pornind de la principalele aspecte cu care sunt confruntati in practica medicala a asistentei tuberculozei.

Dupa 1985, TB - ca de altfel si alte boli influentate in mare masura de degradarea continua a nivelului de trai – a inceput sa inregistreze o crestere progresiva a numarului de imbolnaviri, incidenta bolii ajungand la 70,0%ooo in 1990 si la 102,6%ooo in 1995.

Legat de incidenta TB in Romania in intervalul 1985-2009 in cifre absolute, numarul de cazuri de TB (noi + recidive) inregistrate a crescut de la 12 677 in 1985 la 30 984 in 2002 (26 567 cazuri noi si 4417 recidive), pentru ca apoi sa scada la in 2010 (de cazuri noi si de recidive). Este de mentionat faptul ca incidenta globala a tuberculozei (TB) a scazut constant in ultimii 7 ani, de la 142,2%ooo in anul 2002 (cand s-a inregistrat cea mai mare valoare din ultimii 25 de ani), la 90,5%ooo in anul 2010.

Din datele oferite de OMS, dupa valoarea incidentei globale, Romania a ocupat in anul 2008 locul 52 in lume (din 212 tari) si locul 4 in Regiunea Europa (din 54 de tari), dupa Kazakhastan, Kirghizstan si Republica Moldova.

Numarul cazurilor cu TB MDR (tuberculoza multidrogrezistenta) este un indicator fidel atat al calitatii tratamentelor administrate, cat si al eficientei masurilor de control al transmiterii infectiei.

Din datele inregistrate la Unitatea Centrala de Coordonare a Programul National de Control al Tuberculozei, numarul de cazuri raportate a fost de 816 in anul 2008 si 668 in 2009, cu diferente intre judete, de la 0 in Harghita, pana la 78 in Capitala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel