Comisia UE se așteaptă să scadă prețurile gazelor, spune von der Leyen

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

UE vrea mai multe investiții în energie regenerabilă.

Comisia Europeană se așteaptă să scadă prețurile gazelor pe măsură ce oferta globală de gaz natural lichefiat (GNL), creând spațiu pentru investiții în energie regenerabilă, a declarat marți președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, într-un discurs , potrivit Reuters.

"În timpul crizei energetice, s-au făcut multe investiții. Un val mare de noi proiecte de export de GNL vine pe piață. Și s-ar putea să trecem în curând de la un deficit global la o abundență de GNL", a declarat von der Leyen parlamentarilor europeni.

„Ca urmare, ne așteptăm să scadă prețurile gazelor”.

De unde provin gazele utilizate în UE

Invazia Ucrainei de către Rusia, împreună cu utilizarea energiei ca armă, a determinat țările UE să recurgă la diversificarea surselor lor de energie. Această diversificare este un proces complex și costisitor, implicând investiții semnificative în infrastructură, cum ar fi construirea de noi conducte și terminale pentru gazul natural lichefiat (GNL). Cu toate acestea, UE și statele membre acționează rapid în această direcție.

Reducerea dependenței de combustibilii fosili proveniți din Rusia este deja o realitate concretă. Importurile de gaze naturale prin conducte din Rusia au cunoscut o scădere semnificativă, în timp ce volumul importurilor de GNL de la parteneri de încredere, precum Statele Unite și Norvegia, este în creștere constantă.

În ultimii ani, ponderea gazelor naturale provenite din conducte rusești în importurile UE a înregistrat o scădere semnificativă, coborând de la peste 40% în 2021 la aproximativ 8% în 2023. În ceea ce privește totalul importurilor de gaze naturale prin conducte și GNL combinate, Rusia a reprezentat mai puțin de 15% din totalul importurilor de gaze ale UE.

Această reducere semnificativă a dependenței de gazele rusești a fost posibilă în principal datorită unei creșteri puternice a importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) și a unei scăderi generale a consumului de gaze în UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel