Comisia specială pentru elaborarea unui cod electoral, decizie de ULTIMĂ ORĂ

Comisia specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea unui cod electoral a stabilit, joi, ca 5 iulie să fie termenul pentru elaborarea unei propuneri legislative privind facilitarea votului în diaspora, cu scopul de a fi implementată la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu, membru în Comisia specială a celor două camere legislative pentru elabrorarea codului electoral, a declarat, joi, că liberalii au propus elaborarea unei propuneri legislative pentru facilitarea votului românilor din diaspora până la data de 5 iulie. Propunerea ar urma să fie adoptată în septembrie și să fie aplicată la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Fenechiu, declarații

"PNL a propus și am reușit să includem în regulament o prevedere potrivit căreia elaborarea propunerii pentru românii din diaspora să se facă de către această comisie până pe data de 5 iulie. Datorită faptului că, pe de o parte, în hotărârea Parlamentului această comisie are două atribuții foarte bine stabilite, pe de o parte elaborarea unei propuneri pentru diaspora, pe de altă parte centralizarea tuturor propunerilor legislative pentru ceea ce înseamnă legislație electorală, iar pe de altă parte este cât se poate de evident că primul ciclu electoral este alegerea președintelui României, care va avea loc în noiembrie. Modificarea asta ar trebui să fie adoptată până în septembrie. Cum noi peste o săptămâna intrăm în vacanță, singura variantă în care puteam să eficientizăm dorința românilor din diaspora și nu doar, era ca pe 5 iulie să avem propunere elaborată, sens în care conducerea Camerei și Senatului vor putea convoca o sesiune extraordinară dacă vor cu adevărat ca românii să voteze și să o adoptăm", a afirmat Fenechiu.

Acesta a spus că inițiativele legislative care deja există pentru modificarea normelor electorale vor fi centralizate iar în șase luni vor fi elaborate modificările legislative "în raport de dorințele românilor".

Liberalii au propus extinderea perioadei de vot la două zile, sâmbăta și duminica, și totodată extinderea votului prin corespondență la toate alegerile. În același timp, Daniel Fenechiu a afirmat că nu vor propune votul electronic deoarece nu este fezabil, notează Mediafax.

Comisia specială a Parlamentului pentru elaborarea codului electoral a decis să cheme la consultări Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Ministerul pentru românii de pretutindeni și Ministerul Justiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel